Çanakkale‘de anma töreni düzenlendi
Çanakkale Savaşları'nın 100. Yıldönümü nedeniyle törenler düzenlendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuğun katıldığı tören programı başladı.
ERDOĞAN İLE PRENS CHARLES ÇELENK KOYDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prens Charles Mehmetçik Anıtı'na çelenk koydu.
SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI
Çelengin ardından 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Tören kapsamında Çanakkale Cephesi’nde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekildi.
MEHMETÇİK ANITI'NDA ŞEHİTLER İÇİN DUA
Mehmetçik Anıtı'ndaki tören Veliaht Prensi Charles ve diğer konuk ülke temsilcilerinin katılımıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı çalındı. Mehmetçik Anıtı'ndaki törende şehitler için dua okundu.
PRENS CHARLES KÜRSÜDE
Galler Prensi Charles, Çanakkale'deki törende konuşma yaptı. Charles şöyle konuştu; "Avustralyalı askerlerden bir tanesi o zaman şunu anlattı. Ateşkes sırasında bir Türk asker gördüm, bana gülümsedi. Türk askerini çok büyük bir saygıyla selamladığını ve Türklerin dünyanın en cesur askerlerinden biri olduğunu söyledi."
"Üzüntüyle ifade ediyorum ki, dünya iki büyük savaşı geride bırakmasına rağmen bugün hala büyük savaşlar yaşanıyor. Biz liderler olarak büyük bir sorumluluğu taşıyoruz. Biz, bu nefretleri bu savaşları açmak için birşeyler yapmak zorundayız."
ERDOĞAN: ÇANAKKALE BİZİM İÇİN HÜZNÜN SEMBOLÜ
Prens Charles'ın yaptığı konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşma yaptı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
Bir kez daha ülkemize, Çanakkale'ye hoşgeldiniz diyorum. Bulunduğunuz bu mekan, en önemli cepheyi oluşturuyordu. Yüzbinlerce askerimiz, burada gözlerini kırpmadan, ölümün üzerine gitti. Aynı şekilde, karşı saflarda, kendi hayallerini gerçekleştirmek isteyen askerler vardı.
Burada, bir araya gelen tüm ülkelerin, savaş yüzyılının çağrısının sona erip, barış yüzyılının başlaması çağrımızın muhatabı dostlarımız olarak görüyorum. Dünyanın bu mesaja gerçekten çok ama çok ihtiyacı var. Çanakkale Savaşları, daha yapıldığı günlerde bu mesajın ruhunu yansıtan görüntülere sahne oldu.
Çanakkale bizim için hüznün de sembolü
Bizim için Çanakkale bir zafer sembolü olduğu gibi, hüznün de sembolüdür. Bunu en çok Çanakkale'ye yazılmış ağıtlarda görürsünüz. Elbette burada savaşan her genç, birer askerdi. Ama herşeyden önce insandı. Onların da babaları, anneleri belki de yollarını gözleyen eşler vardı. Elinde annesinin fotoğrafı ile yaralı yatan Fransız askerine yardım elini uzatan Mehmetçiğimize bunun nedeni sorulduğunda, "Benim annem yok, belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi" cevabını vermişti.