Çanakkale'de deniz patlıcanı operasyonu
Çanakkale Boğazı’ndan kaçak olarak toplandığı belirlenen deniz patlıcanlarına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Kontrol ekipleri tarafından el konuldu. Canlı olan deniz patlıcanları, Çanakkale iskelesinden yeniden denize bırakıldı.
Gelen bir ihbar üzerine harekete geçen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Kontrol ekipleri, merkeze bağlı Güzelyalı Köyü yakınlarında bir aracı durdurdu. Aracın kasasında, içi su dolu bidonlarda, boğazdan kaçak olarak toplandığı belirlenen 500 kilo deniz patlıcanına el konuldu. Deniz patlıcanlarını İzmir’e götürdüğü öğrenilen aracın sürücüsüne bin 55 lira idari para cezası kesildi. Ekipler, yapılan incelemede canlı oldukları belirlenen deniz patlıcanlarını Çanakkale merkez iskelesinden denize döktü.
Denizlerin akciğeri olarak nitelendirilen deniz patlıcanlarının her birinin yılda 150 ton kumu temizlediği belirtiliyor. Uzak doğuda afrodizyak etkisinin olduğuna inanılan, besin değeri açısından da zengin bir su ürünü olduğu bilinen deniz patlıcanı, kozmetik ve sabun sanayinde de kullanılıyor. Ayrıca eklem iltihapları ile AIDS hastalığının tedavisinde de ilaç olarak kullanılıyor. Sığ sularda yaşayan deniz patlıcanları, Türkiye’de ise daha çok olta yemi olarak değerlendiriliyor.