Tgrt Haber

Cep telefonundan 'sınavlara hazırlık' dönemi başlıyor

16 Ekim 2014 11:23
Cep telefonundan 'sınavlara hazırlık' dönemi başlıyor

Türk mühendisler, sınavlara hazırlıkta kişinin akıllı cep telefonu ve tabletler üzerinden seviyesini belirleyen ve uygun öğrenme haritası çıkaran "yapay zekalı" yazılım geliştirdi.

Türk mühendisler, sınavlara hazırlıkta kişinin akıllı cep telefonu ve tabletler üzerinden seviyesini belirleyen ve buna uygun bir öğrenme haritası çıkarıp her aşamada bu seviyeye göre otomatik olarak sorular sorabilen "yapay zekalı" yazılım geliştirdi. Türk bilgisayar mühendislerinin yazılımı, ABD'li ve İngiliz yatırımcıların desteğiyle kullanıma sunuldu.
"Sınav Uzmanı" adı verilen yazılımdayapay zeka devreye girerek kişinin seviyesine uygun özel bir öğrenme haritası belirleniyor ve "çaylak", "amatör", "uzman", "şampiyon" seviyelerine göre öğrenmenin her aşamasını denetliyor. Böylece her kullanıcı için ayrı hazırlanmış  sorular soruluyor, kullanıcı, bir seviyede yeterli başarıyı gösteremediğinde ise çalışması gereken bu konulardan ayrı sınavlara alınıyor. Yazılım, kullanıcıların zaman ve mekandan bağımsız her ortamda ders çalışabilmesine de olanak sağlıyor.
Yazılımın geliştiricilerinden Can Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK desteğiyle Bilkent Cyberpark'ta 2011 yılında "akıllı öğrenme sistemi" geliştirdiklerini, yeni çalışmalarında ise bu sistemi daha da ileri götürerek, öğrencilerin sınavlara cep telefonu üzerinden kullanabilecekleri bir uygulama haline getirdiklerini aktardı.
Gerek okul içinde gerekse okul dışında sınavlara hazırlanırken günlerin hatta gecelerin harcandığını vurgulayan Gürses, "Sınav Uzmanı" uygulamasını bu nedenle eğitim ve öğrenim süreçlerini, teknolojinin yardımıyla daha verimli hale getirmek için hazırladıklarını bildirdi.
Yazılımın, sınava hazırlık süreçlerini, sıkıcı, tek tip ve yorucu klişelerden arındıracak bir uygulama olduğunu anlatan Gürses, yapay zeka algoritmalarıyla desteklen yazılımın sosyal, mobil ve oyunsallaştırılmış bir uygulamayla "daha kısa zamanda daha çok başarı" vadettiğini söyledi.
Yatırım ABD ve İngiltere'den
Gürses, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen yazılımın ABD ve İngiltere’deki yatırımcılar tarafından desteklendiğini bildirdi.
Uygulamanın bilimsel metotlarla her kullanıcının başlangıç bilgi düzeyini kısa sürede tespit edebildiğini ve kendine en uygun öğrenme yolunu dinamik bir şekilde belirlediğini söyledi.
Gürses, yazılımla ilgili şu bilgileri verdi: "Uygulamamız, sınav hazırlığı sürecinde, bir kullanıcının hiçbir şey bilmeme düzeyinden, her şeyi bilme düzeyine kadar olası her bilgi düzeyini barındıran bir öğrenme haritası oluşturuyor. Bu haritada her kullanıcıya özgü farklı bir rota çiziliyor. Uygulama, öğrenme haritası üzerinde, kendi ihtiyacına uygun bir yoldan ilerleyen kullanıcının gösterdiği gelişmeye göre kendini adapte edebilen ve öğrencinin gelişimine göre güncellenen bir özelliğe sahip. Bu sayede sınav hazırlığı sürecindeki bireyler, zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde yenilenebilen bu haritayla öğrenme süreçlerini düzenleyebiliyorlar."
Sosyal ağlarda sınav rekabeti
Gürses, uygulamanın sosyal ağlarla entegre olabildiğini belirterek, bu sayede kullanıcıların "Sınav Uzmanı" uygulaması üzerinden mesajlaşma, birlikte çalışma, karşılıklı soru sorma hatta rekabete varan yarışma imkanı da bulduğunu bildirdi.
Gürses, oyunsallaştırma özelliği verilen yazılımda konuları çalışırken, çaylak, amatör, uzman, şampiyon gibi farklı seviyelerde isimlendirildiğini ve başarı durumlarına göre her aşamada belirli puanlar kazandığını dile getirdi.
e-Öğrenmede Türk imzası
"Sınav Uzmanı" geliştiricilerinden Sinan Gürman ise yazılımın, en gelişmiş e-Öğrenme ürünlerinin arasında yer alacağına dikkati çekti.  Gürman, uygulamanın oyunsallaştırma ve yarışma özelliklerinin, verimli bir şekilde sınavlara hazırlayabilme imkanı sunduğunu kaydetti.
Yazılımda kullanıcıların ne kadar gelişme gösterdiklerini, eksiklerini raporlar halinde günü gününe takip edebildiklerini anlatan Gürman, sosyal medya bağlantısının da hazırlığı keyifli hale getirdiğini söyledi.
İlk sınav ALES
Uygulamanın ilk modülünün 23 Kasım'da yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için hazırlandığını belirten Gürman, "ALES’e hazırlanan adaylar, modüllere www.sinavuzmani.com sitesi, Apple App Store ve Google Play üzerinden bilgisayar ve akıllı telefonları aracılığıyla erişebilecek" diye konuştu.
Uygulamanın, bütün sınavların hazırlık süreçlerine adapte edebilineceğini ifade eden Gürman, 2015’te gerçekleştirilecek üniversite sınavı ve Dikey Geçiş Sınavına (DGS) ilişkin modüllerin de hazırlık aşamasında olduğunu kaydetti.
Gürman, yabancı dillerde alanında dünyada geçerliliği olan TOEFL, SAT, GRE gibi sınavlar için de modül çıkarmayı planladıklarını anlattı.
Gürman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sınav Uzmanı, kullanım tecrübesi açısından çok pratik bir uygulama. Sizi hayattan koparmıyor, vaktinizi zaten bildiğiniz konularda boşa harcamanızı engelliyor, ufak başarıları sosyal olarak ödüllendiriyor ve isterseniz aynı sınava hazırlanan diğer adaylarla tatlı bir rekabete girmenizi de sağlıyor. Böylelikle sınava hazırlık süreçlerinde en çok eksikliği hissedilen unsurlardan biri olan motivasyonu yükseltiyor." 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...