CHP'li belediyeden 'kentsel dönüşüm' çilesi
Adana’da CHP’li Seyhan Belediyesi’nce 40 metrekarelik bir alanda hayata geçirilen; ‘Kent Meydana Projesi’ kapsamında çalışmalara başlandı. Projeyle birlikte ‘kentsel dönüşüm’ alanı ilan edilen bölgedeki binaların yüzde 60’ı kamulaştırılırken, yıkım çalışmaları da başlatıldı. Ancak hem yıkımın gelişi güzel yapılarak, bölgede tehlike oluşturması, hem de 2 katlı bir evin 74 bin TL’ye kamulaştırılarak yıkılmak istenmesi tepki topladı.
Akşam'dan Soner Kan'ın haberine göre: Adana’da CHP’li Seyhan Belediyesi, ‘Kent Meydanı Projesi’ kapsamında Sucuzade Mahallesi’nde tam 40 bin metrekarelik bir alanda ‘kentsel dönüşüm’ çalışmalarına başladı. Projeyle birlikte mahalledeki binaların yüzde 60’ı kamulaştırılarak, yıkım işlemi gerçekleştirildi. Ancak binaların gelişi güzel yıkılması mahallede adeta ölüme davetiye çıkarttı. Mahalleli, hem tehlike arz eden binalara, hem de evlerinin değerinin altında fiyat biçilerek kamulaştırılmaya çalışmasına tepki gösterdi.
YENİ BİR KENT MEYDANI
Adana’nın merkez ilçesi Seyhan’da ‘Barış ve Demokrasi Meydanı’ adı altında yeni bir kent meydanı oluşturulması için proje hazırlandı. Projeye en uygun yer olarak Sucuzade Mahallesi belirlendi. 40 bin metrekareden oluşan projeyle birlikte; konser ve etkinlikler için açık alan, kapalı otopark, kültür ve sanat merkezleri, kadın yaşam merkezleri, müzeler, öğrenci yurdu, kütüphane, sağlık yaşam merkezi, restoranlar, sergi salonları, kafe ve ticari ofisler yer alıyor.
MAHALLELİ İSYAN ETTİ!
Projenin uygulanacağı alanda da ‘kentsel dönüşüm’ ilan edildi. Bu kapsamda da Sucuzade Mahallesi’ndeki kamulaştırmanın yüzde 60’ı tamamlanırken, yıkım çalışmalarına da başlandı. Ancak gerek kamulaştırmada izlenen yol, gerekse de gelişi güzel yapılan yıkımlar, mahalle sakinlerinin tepkisini topladı. Mahalle Muhtarı Nihat Akyıldız, projeye karşı olmadıklarını, ancak yaşanan mağduriyetlerin can sıktığını anlattı.
İNSANLARI ÜZMESİNLER
Akyıldız, “Mağduriyet maddiyattan kaynaklanıyor. Evlere gereken fiyatlar verilmiyor. 2 katlı bir eve 74 bin lira teklif ediliyor. Güzel bir şey olacaksa yapsınlar. İnsanları üzmeden, hakkını vererek yapsınlar bu işi” dedi. Binaların yıkımının çok özensiz yapıldığını savunan Akyıldız, “Yıkılan binaların elektrik kabloları ortada. Çocuklar sokakta oyun oynuyor ve bu kablolar tehlike oluşturuyor. Moloz yığınları da adeta ölüme davetiye çıkartıyor” yorumunu yaptı.
40 YIL ÇALIŞARAK EV ALDIK
Kardeşleriyle yıllarca çalışıp, mahallede 4 katlı bir bina aldıklarını anlatan Yusuf Kaa ise, “Binamıza 327 bin lira değer biçiliyor. Adana’nın merkezinde yer alan bu binayı, 4 kardeş neredeyse 40 yıl çalışarak yaptık. Emekliyim ve 2 çocuğum üniversitede okuyor. Bu yaştan sonra çalışamam bu parayla ev sahibi de olamam” diye konuştu. Kaya, belediyenin yıktığı yeri olduğu gibi bıraktığını hafriyatı dahi kaldırmadığını da öne sürdü.
EVİMDE DERİN ÇATLAKLAR VAR
Yıkım çalışmaları nedeniyle evinin duvarlarında derin çatlaklar olduğunu anlatan Şerife Toprak da, “Benim zihinsel engelli bir oğlum var. Üç de yetime bakıyorum. Belediye evime 74 bin lira teklif ediyor. Bu parayla yeni bir ev alamam. Zaten 730 TL emekli maaşı var. Bizden takas yoluna gitmemizi istediler, kabul ettik. Bana 60 metrekare ev veriliyor, ancak üzerine 30 bin lira da para istiyorlar” ifadesini kullandı.
BİZİ ORTADA BIRAKMASINLAR
Toprak, “Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımıza sesleniyorum; engelli çocuğum dahil tüm çocuklar eve hapsoldu. Bu hafriyatın oluşturduğu tehlike nedeniyle sokağa bırakamıyoruz. Evimi alıyorsan ev ver bana beni ortada bırakma. Seyhan Belediyesi bahçesine kediler için ev yaptı ama benim evimi yıkıyor. Belediyeye gidiyoruz, Sucuzade Mahallesi'nden geldiğimiz için içeri alınmıyoruz. Belediyenin kapısında 3 gün bekledim. Bizi ortada bırakmasınlar” diyerek gözyaşlarına boğuldu.