Çifte diplomalı ayakkabıcı
Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 10 yaşından bu yana ayakkabı üretimi yapan İsmail Batur, iki üniversiteden mezun bir iktisatçı olmasına rağmen 60 yıllık baba mesleğine sahip çıkıyor.
Ayakkabı üretimine babasının yanında çırak olarak başladığını ifade eden İsmail Batur, günümüzde artık yeni nesilden bu mesleği yapmak isteyen kimse olmadığı için ayakkabı imalatçılığının kaybolmaya yüz tuttuğunu ifade etti. Hazır ayakkabı üretimine karşı her geçen gün amansız bir mücadele verdiklerini ifade eden Batur, "Eskiden ihalelere girerdik. Toplu siparişler alırdık. Şimdi ise haftada bir kaç çift ayakkabı satabilirsek kendimizi mutlu hissediyoruz. Bizim sezonumuz Ekim - Kasım ayları. Bu aylarda iş yaparsak yapıyoruz. Diğer zamanlarda ise pek müşterimiz olmuyor. Müşteri kesimimiz daha çok ileri yaşta insanlardan oluşuyor. Çünkü bu kişiler daha çok hazır üründen yana, el işçiliğinde üretilen ayakkabının kıymetini bilen ve tercih eden insanlar" dedi.
SEKTÖRÜN SON SAVAŞÇISI
Bandırma’da ayakkabı imalatçılığının son temsilcisi olduğunu ifade eden İsmail Batur, "Bandırma’da ayakkabı imalatıyla uğraşıyorum. Bu iş bana babamdan kaldı. 1960’lı yılllardan beri bu işi yapan babamın ölümünden sonra son beş yıldır işyerimi ben idare ediyorum. 25 yıldır bu işin içindeyim. Elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Türkiye çapında da, Bandırma’da da bu işler zor hale geldi. Çünkü hazır ayakkabı bizim sektörümüzü çok derinden etkiledi. Biz de halen daha 30 yıl önceki gibi zor şartlar altında üretim yapmaya çalışıyoruz. Elde üretim yapıyoruz. Çoğunlukla kişiye özel üretim yapıyoruz. Son olarak biz kaldık sektörde" şeklinde konuştu.
İYİ AYAKKABI NASIL ANLAŞILIR?
Sektörün son temsilcisi tecrübeli ayakkabı imalatçısı İsmail Batur, iyi ayakkabı seçmenin ve iyi ayakkabı giymenin ayak sağlığına katkılarını da İHA kameralarına anlattı. Batur "İyi ayakkabı öncelikle içi ve dışı deriden olan ayakkabıdır. Genelde artık sektörde deri kullanılmaz duruma geldi. Deri haricinde vinlex ya da bez türü malzemeler kullanılıyor. Bu malzemelerin kullanımı ayakkabının fiyatını ucuzlatıyor. Biz içi dışı deri olmak üzere ve tabanı kösele olan ayakkabılar üretiyoruz. Bizim yıllardan beri süre gelen bir deri ayakkabı üretme alışkanlığımız var. Müşterimizin de aradığı ve istediği bu. Deri haricinde kullanılan malzemeler sağlıklı değildir. Ter yapmaz, koku yapmaz. "dedi.
"İYİ BİR AYAKKABI 250 TL’DEN BAŞLAR"
Ayakkabı imalatçısı Batur, deriden imal edilen ve ayak sağlığına uygun malzeme kullanılan bir ayakkabının fiyatının 250 TL’den başladığını ifade ederek, " Ayakkabı yapımında hakikik deri kullandığımız zaman ayakkabının maliyeti tabi yükseliyor. Modeline şekline göre tabi değişir ama el işçiliği ile yapıldığında 250-300 TL bir fiyat çıkıyor. Ama hazır üretim ve deri haricinde malzeme kullanımı bu fiyatı ucuzlatıyor fakat kullanım ömrünü kısaltıyor" dedi.
Ayakkabı imalatçısı Batur aslında iki üniversite bitirmiş bir iktisatçı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde ilk olarak ithalat ihracat bölümünü bitirdiğini belirten Batur, bununla da yetinmeyerek Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümünü başarıyla tamamladığını, fakat aldığı diplomalarının bugün sadece işyerindeki duvarı süslediğini ifade etti.