Çin kestanesi yenir mi? Sağlığa etkileri gündem oldu
Çin kestanesine dair yapılan uyarılar, son dönemde artış gösterdi. Belediyeler, yılbaşı öncesi kestane denetimlerini sıklaştırırken, Manisa Salihli'de 250 kilogram Çin kestanesi ele geçirildi. Vatandaşlar, Çin kestanesinin ayırt edilip edilmeyeceğini ve sağlığa zararlı olup olmadığını merak ediyor.
Kış aylarının sevilen lezzeti kestane, Çin kestanesi ile karışınca vatandaşların kafası karıştı. Çin kestanesinin insan sağlığına zarar verdiği iddiaları üzerine, belediye zabıta ekipleri aktar ve kuruyemişçilerde denetimleri artırdı. Çin kestanesi, kötü kokusu ve düşük fiyatıyla yerli kestaneden ayrılıyor. Ayrıca, çiğ olarak tüketildiğinde zehirli etkiler meydana gelebileceği biliniyor. Bu nedenle, kestane tüketicileri, kestanelerin kokusu, formu ve kabuğunun sertliği gibi özelliklerine dikkat ederek Çin kestanesinden kaçınmalı. Pişirme sırasında köpüren kestanelerin tüketilmemesi öneriliyor.
ÇİN KESTANESİ YENİR Mİ, ZARARLI MI?
Çin kestanesi, bilimsel adı ile Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de çok sık rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker. Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içinde barındırdığı tohumları ile bilinir. Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler ancak çiğ tüketildiği zaman da zehirli etkiler gösterebilirler.
ÇİN KESTANESİ NASIL AYIRT EDİLİR?
Çin kestanelerinin nasıl ayırt edileceği merak edilen konular arasında yer alıyor. Öncelikle kestanenin kokusu iyi ya da kötü kestanenin ayırt edilmesinde önemli bir kıstastır. Daha sonra ise kestanenin formu da doğru kestaneyi bulmada bize yardımcı olur. Çin kestaneleri ise, yerli kestanelere kıyasla daha kötü bir kokuya sahip olmaktadır. Yerli kestanelerin kilosu da 200 TL'den başlarken Çin kestaneleri 70-100 TL arasında satılmaktadır. Kestanenin formu, olgunlaşma seviyesinin bir göstergesidir. Olgunlaştıkça, kestane genellikle yuvarlak ya da oval bir şekil alır. Düz veya düzensiz şekilli olanlar, hala tam olgunlaşmamış olanlardır. Bu tür kestanelerin tüketilmesi genellikle önerilmemektedir. Kabuğu sertleşen kestane, olgunlaşma sürecini bitirmiştir. Yumuşak ya da çatlak görünen kabuklar, kestanenin henüz olgunlaşmadığının bir göstergesidir. Aynı zamanda eğer kestaneler pişerken köpürüyorsa da bu kestaneleri tüketmekten kaçının.