Tgrt Haber

Arı soktu! Günler sonra hayatını kaybetti

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: Anadolu Ajansı
31 Temmuz 2023 12:32 - Güncelleme : 31 Temmuz 2023 15:16
Arı soktu! Günler sonra hayatını kaybetti

Çorum'da arı sokması nedeniyle hastaneye kaldırılan yaşlı kadın yaşamını yitirdi.

Çorum​'un Elköy köyünde yaşayan 77 yaşındaki Melek Turna, 22 Temmuz'da arı sokması sonucu rahatsızlandı.

Yakınlarının ihbarı üzerine köye sevk edilen sağlık ekipleri, Turna'yı ambulansla Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırdı.

Turna, dokuz gündür tedavi gördüğü hastanede müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

ARI SOKMASI TEDAVİSİ NEDİR?

Arılara karşı alerji bulunmuyorsa ve ciddi bir alerjik reaksiyon gösterilmiyorsa, çoğunlukla evde yapılan uygulamalar arı sokması tedavisi için yeterli olabilir.Arılar soktuğunda, ağrı, kızarıklık ve şişme gibi semptomlara neden olabilecek zehirli bir toksin bırakır.

Bazı insanların bu toksine alerjisi vardır. Arının iğnesinden yayılan toksinleri azaltmak için derinin altında kalan iğne tırnakla bastırılarak bir cımbız yardımıyla çıkarılmalıdır. Daha sonra arının soktuğu bölgeye, buz kompresi uygulayarak, oluşabilecek şişliklerin ve ağrıların önüne geçmek mümkündür.

Kaşıntı ve şişme şiddetli ise, çocuklar ve yetişkinler için ayrı ayrı formüllerle üretilmiş Benadryl gibi bir antihistaminik almak rahatlama sağlayabilir. Geçmişte bir arı sokmasından sonra anafilaktik şok geçirdiyseniz, her zaman yanınızda böcek ve haşere alerjilerine karşı etkili bir jel taşımanız gerekir.

Çünkü bir arı tarafından tekrar sokulma durumunda, bu tip jelleri kullanmak ciddi bir alerjik reaksiyonu önleyebilir. Ayrıca enfeksiyon riskinizi azaltmak amacıyla sokma bölgesini çizmekten kaçınılmalıdır. Çünkü çizik oluşumu, kaşıntı, şişme ve kızarıklığı yoğunlaştırabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...