AHEF Başkanı: Covid-19 aşısı ile bebek aşılarının karıştırılması mümkün değil
İzmir’de 1 aylık bebeğe Hepatit-B aşısı yerine Covid-19 aşısı yapıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, Covid-19 aşısı ile bebeklere yapılan aşıların okutuldukları barkod sistemlerinin farklı olduğunu belirterek “Karışmaları mümkün değil” dedi.
Bilim insanları Covid-19 aşısı bebeklere yapılır mı yapılmaz mı diye tartışırken şok bir iddia geldi. İzmir'de yaşayan ailenin 1 aylık bebeklerine yenidoğan aşı takvimine göre Hepatit-B aşısı yerine Covid-19 aşısı yapıldı. Vakayı takip eden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Zafer Kurugöl, yaptığı açıklama ile herkesi şaşırttı. Kurugöl, bazen aşıların karıştığını, bebeklerde herhangi bir yan etki görülmediğini hatta çok iyi antikor oluştuğunu açıkladı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’ndan konuya ilişkin soruşturma başlatıldığına yönelik açıklama yaptı. TGRT Haber’de Bilmedikleriniz Programına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Başkanı Dr. Özlem Sezen ile Avukat Cüneyd Altıparmak katıldı.
AŞILARIN KARIŞTIRILMASI MÜMKÜN DEĞİL
AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, Covid-19 aşısı ile bebeklere vurulan aşının karıştırılmasının mümkün olmadığını söyledi. Bebeklere vurulan aşılarla Covid-19 aşılarının sistemlerinin farklı olduğunu kaydeden Sezen, “Aile sağlığı merkezlerinde 40 milyon doz aşı yapmışız. Çok tecrübeli bir ekip var. Bebek ve çocuk aşılamalarında oldukça tecrübeliyiz. Bebek aşı sistemi ile Covid-19 aşı sistemi farklı. Covid-19 aşısı yapmak için okuttuğumuz barkod telefonlarımıza yüklüdür, bebek aşı sistemi ise bilgisayarlarımıza yüklüdür. Covid-19 aşıları ile bebeklere vurulan aşılar aynı yerde değildir. Covid-19 aşıları randevulu hasta sayısına göre gelir. Karıştırılması mümkün değil. Bebeğe herhangi bir aşı, barkod sisteme okutulup onaylandıktan sonra vurulur. Her şey o kadar sıkı, sayılı ve denetimli ki çok şaşkınız” dedi.
ÖLÜME SEBEBİYET VERMEKTEN BİLE YARGILANABİLİR
Avukat Cüneyd Altıparmak, yanlışlıkla yapılan aşının çocukta meydana getireceği sonuca göre aşıyı yapan kişinin kasten yaralama ya da ölüme sebebiyet vermekten yargılanabileceğini söyledi. Ancak aşının çocukta bir yan etkisi olmaması durumunda kişinin görevi kötüye kullanma suçundan yargılanabileceğini kaydeden Altıparmak, “Burada yapılacak araştırmaya göre hukuk karar verir. Valilik izin verirse savcılık bu kişiler hakkında soruşturma açabilir. Diğer taraftan yanlış bir aşı var ve bunu takip edip bilimsel veri üreten bir bilimsel camia var. Böyle bir durumda akademinin toplu halde ya da bir kişinin üzerinde izinsiz denemişse suç olur” dedi.