Cumhurbaşkanı Erdoğan kabineyi topluyor
53 yılda, 5 bin 365 gün sonra 18’inci buluşma! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın kabineyi topluyor.
1962 yılında 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in başkanlık ettiği İnönü Kabinesi’nden bu yana 17. ve son toplantıyı 12 Mayıs 2000’de Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yarın “yatırım” ve “projeler” gündemiyle toplanacak Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yarın Bakanlar Kurulu’na başkanlık edecek. Turgut Özal’ın 7, Kenan Evren’in 4, Cemal Gürsel, Fahri Korutürk ve Süleyman Demirel’in 2’şer kez topladığı Bakanlar Kurulu’nu Erdoğan, ilk kez toplayacak. Önceki 17 toplantının bir bölümü Çankaya Köşkü’nde bir bölümü de Başbakanlık’ta gerçekleştirilmişti. Özal, PKK saldırılarının arttığı 1992’de, kabineyi Diyarbakır’da toplamıştı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı ise ilk kez böyle bir buluşmaya ev sahipliği yapacak.
İLK KEZ 1962’DE: Türkiye, Cumhurbaşkanlarının kabineye başkanlık etmesi ile ilk kez 1962 yılında tanıştı. 4’üncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, İsmet İnönü’nün başbakanlığındaki kabineyi 1962 ve 1964 yıllarında topladı.
GÜNDEM KIBRIS’TI: 6’ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Bakanlar Kurulu’na Türkiye’nin Kıbrıs sorunu ile boğuştuğu bir dönemde iki kez başkanlık etti. Toplantılar Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde 1974’te gerçekleştirilirken dönemin başbakanları Bülent Ecevit ile Sadi Irmak idi.
EVREN VE SIKIYÖNETİM: 7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 4 kez Bakanlar Kurulu’nu topladı. 12 Eylül darbesinin ardından Cumhurbaşkanı olan Evren, Bülent Ulusu ve Turgut Özal kabinelerine başkanlık yaptı. Bu dönemde Türkiye’nin gündeminde sıkıyönetim, olağanüstü hal, askeri cezaevlerindeki hükümlülerin sivil cezaevlerine nakli gibi konular vardı.
PKK YÜKSELİRKEN: 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ölümüne kadar 7 kez Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti. İlk toplantısını Yıldırım Akbulut’un başbakanlığındaki kabine ile 1990 yılında yapan Özal’ın gündeminde PKK terörü vardı. Bu toplantıdan Batman ve Şırnak’ın il olması kararı çıktı. Özal, daha sonra 6 kez daha Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti. O dönemde Türkiye’nin gündeminde PKK ’nın yanı sıra ilk Körfez Savaşı da vardı. 1992’de Özal bir ilke imza attı ve Bakanlar Kurulu’nu Ankara dışında Diyarbakır’da topladı. Aynı gün Milli Güvenlik Kurulu da Diyarbakır’da toplandı. Özal, Demirel’in başbakanlığındaki hükümet ile PKK ’nın artan terör eylemlerini ele aldı.
DEMİREL VEDA EDİYOR: Özal’ın ölümünün ardından, Çankaya Köşkü’ne, Demirel çıktı. Demirel de kabineyi 1993 ve 2000 yıllarında olmak üzere iki kez topladı. İlk toplantının gündemi yine PKK oldu. Kan dökmeyen teröristler hakkında kovuşturma yapılmaması için düzenleme yapılması kararı alındı. İkincisinde Demirel, adeta aktif siyasete veda etti. Merhum Bülent Ecevit’in daveti üzerine başbakanlığa gelen Demirel’i; Ecevit ve bakanlar kapıya kadar uğurladı. Gazeteler, “Baba devlete veda ediyor” diye yazdı. Bu toplantıda, Demirel’e Devlet Üstün Hizmet Madalyası verilmesine ilişkin kararname de imzaya açıldı.
SEZER VE GÜL DÖNEMİ: Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül, Anayasa’nın kendilerine tanıdığı yetkiyi kullanmamayı tercih etti.
GÜNDEM YATIRIMLAR: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “19 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu toplayacağım” açıklamasıyla duyurduğu yarınki bakanlar kurulu toplantısında gündem; yatırımlar ve devam eden projeler olacak. Toplantıya, Başbakan ve bakanların yanı sıra, Başbakanlık Müsteşarı da katılacak. Her hafta olduğu gibi yarın da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü sıfatıyla açıklama yapması bekleniyor. 10 Ağustos 2014’te ilk kez halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim sürecinde kabineyi toplayacağının sinyalini vermiş, “Başbakanın yetkilerini elinden alacak değiliz. Seçilmiş cumhurbaşkanı, seçilmiş başbakan, Bakanlar Kurulu el ele verip; görüşüp, konuşup, çalışırız, hep birlikte Türkiye’yi uçururuz” açıklaması yapmıştı.