Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un dünyada müstesna yeri olacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri etkinliğinde doktora öğrencileriyle buluştu. Gençlerin Kanal İstanbul ile ilgili sorusuna cevap veren Erdoğan, "Bu adımı atmamız şarttı. Boğaz'daki trafiği karşılamamız için tek imkandı. Bu projenin dünyada müstesna bir yeri olacak" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri'nin 3'üncüsünde öğrencilerle buluştu. Gençlerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; Kanal İstanbul, yerli aşı, Katarlılara sınavsız tıp gibi konularda çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"KANAL İSTANBUL İÇİN ADIM ATMAMIZ ŞART"
Erdoğan, Kanal İstanbul projesiyla alakalı gelen bir soruya ayrıntılı biçimde cevap verdi. Kanal İstanbul'un 11 yıllık proje olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu süreç İBB Başkanlığı yaptığım döneme dayanıyor. Kanal İstanbul için adım atmak şarttı. İstanbul Boğazı'nın virajlar noktasında bir özelliği var. Gemiler bazı yerlerde dümen kilitlenmesi dediğimiz durumla karşı karşıya kalabiliyor, manevrayı yapamaz hale geldiği yerler oluyor. Biliyorsunuz birçok kere İstanbul Boğazı'nda kazalar oldu" şeklinde konuştu.
BOĞAZ'DAKİ KAZALARI TEK TEK ANLATTI
Projenin gerekliliğini anlatırken İstanbul Boğazı'nda yaşanan kazalara dikkat çeken Erdoğan, "En son bir Rus savaş gemisi orada maalesef bir kaza ile karşı karşıya kaldı. Bir zamanlar Romen tankeri İstanbul Selimiye'de maalesef yangınla tehdit oluşturdu. 7 ay boyunca o Romen tankeri orada yandı. Aynı zamanda Kandilli'de bir kuru yük gemisi geldi sahile bindirdi. Biz bunlardan kendimize bir şeyler çıkarmayacak mıyız? Bu felaketlerden biz de ders çıkarmamız lazım" dedi.
"TRAFİĞİ KARŞILAMAK İÇİN TEK İMKAN VARDI"
İstanbul Boğazı'ndan yılda 45 bin geminin geçtiğini vurgulayan Erdoğan, "İstanbul Boğazı'nın bu trafiği daha fazla taşıması mümkün değil. Burada yapılan bu projeksyonlar 2050 yılında bu rakamın 78 bini bulacağını gösteriyor. Trafik devamlı artıyor. Boğaz'ın güvenli gemi geçiş kapasitesi sadece 25 bin. Boğaz'ı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre artan trafiği karşılamak için elimizde tek imkan vardı. O da Kanal İstanbul" diye konuştu.
DEPREM TEHDİDİNE KARŞI KANAL İSTANBUL
Deprem tehlikesine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Proje kapsamında yer alan 500 bin kapasiteli Kanal İstanbul'un her iki tarafına adeta şehir kuralım dedik. Bir de böyle bir adım atalım. Her iki tarafa bunu kurarken projelendirme noktasında kalite bir şehircilik anlayışı, bir de İstanbul ve Türkiye genelinde bizim bir şehircilik planlaması dediğimiz adımlar atıyoruz. Örneğin İstanbul'un Avcılar'ında sıkıntı var. Vatandaşlarımıza diyelim ki bak buyurun burada gayet güzel yaptığımız, yapmakta olduğumuz konutlar var. İstanbul'un değişik yerlerinden deprem tehdidi olan, onlara buraları çözüm olarak gösterelim ve buraya taşıyalım. Böylece hem bu tehditlerden halkımızı kurtarmış olalım hem de bu kanalık iki tarafında; öyle dikey mimari değil hedefimiz yatay mimari. Yani zemin artı 4, bilemedin zemin artı 5 daha fazla olmayacak. Böyle bir yapılanmayla hem görünümünü çok çok güzel yapacağımız bir mimariyle Kanal İstanbul'un etrafına bunu yapalım dedik" görüşünü aktardı.
"GEMİ TRAFİĞİ BOĞAZ'A GÖRE 13 KAT DAHA GÜVENLİ"
Kanal İstanbul projesinde 11 farklı üniversiteden 51 bilim insanı ile toplam 204 uzmanın görev yaptığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu görevin neticesinde de kanalın uzunluğu 45 kilometre. Karadeniz'den Marmara'ya. Genişliği minimum 275 metre. Derinliği 20,7. Yani 21 diyelim. Böyle bir derinlik söz konusu. Yapılan etütler Kanal İstanbul'daki gemi trafiğinin, boğaza göre 13 kat daha güvenli olacağını gösterdi. 13 kat daha güvenli bir durum söz konusu olduğuna göre, hala İstanbul Boğazı'nda direnmemize gerek var mı?" ifadelerine yer verdi.
KANAL İSTANBUL'DAKİ 3 HEDEFİ AÇIKLADI
Kanal İstanbul'un Türkiye'ye çağ atlatacağını ve bu projeyi muhalefetin insafına bırakamayacaklarını söyleyen Erdoğan "Şu anda bizim Kanal İstanbul'la hedefimiz, 1, çevre tehdididin ortadan kalkması. 2, İstanbul'daki bugüne kadar yaşanmış bütün o kazalardan filan bunlarda büyük oranda tamamen kurtulmak. 3, çok daha sağlıklı bir deniz trafiğini sağlamak. Burada bir diğer adım; İnşallah limanlarla, marinalarla bu planın bu projenin dünyada müstesna bir yeri olacak. Bunu parmakla gösterir hale inşallah getireceğiz. Bu konuda muhalefetin yaklaşım tarzı çok çok çirkin. Biz bunlara eyvallah edersek hiçbir şey yapamayız" dedi.
KATARLILARA SINAVSIZ TIP İDDİASI
Sosyal medyada yayılan asılsız iddialara değinen Erdoğan, CHP'nin gündeme getirdiği Katarlılara sınavsız tıp okuma fırsatı verileceği iddiasını hatırlatıp "Böyle bir şeyin olması mümkün mü? Biz Katar ile askeri eğitim anlaşması yapıyoruz. Bunla YKS'ye girmeden sınavsız tıp okumanın ne alakası var? Böyle bir anlaşma olabilir mi? Ben inanıyorum ki Türkiye'nin uluslararası camiada itibarını yok etmeye çalışanlara milletimiz gereken cevabı verecektir" diye konuştu.
YERLİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ
Yerli aşı çalışmalarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz Eylül-Ekim gibi netice almak. Kararlıyız, buradan bir netice alalım istiyorum. Hocalarımızın bu konudaki iddiaları bizi de ümitlendiriyor. Bize düşen neyse yapmaya kararlıyız. Laboratuvar çalışmaları ve deneyler yoğun şekilde devam ediyor. Her Kabine Toplantısı'nda ilgili bakanlardan gerekli bilgileri alıyorum. Bu arada ilk zamanlarda aşıdan ürkme vardı ama şimdi bu ortadan kalktı. Yaş seviyesini de giderek düşüyoruz aşıda" dedi.
BOĞAZİÇİ TARTIŞMASI
Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan rektör tartışmalarıyla ilgili yapılan eleştirilere dair konuşan Erdoğan, "Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığı herhangi bir üniversite söz konusu değil. Bizim herhangi bir üniversitede özgürlüğü kısıtlamak diye bir derdimiz yok" ifadelerini kullandı.