Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'da liderlerle görüştü: 2026 zirvesi Türkiye'de yapılacak

Editör: Banu İriç / Kaynak: tgrthaber.com
10 Temmuz 2024 19:30 - Güncelleme : 11 Temmuz 2024 03:20

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO'nun Liderler Zirvesi oturumuna katılarak sonrasında birebir görüşmeler gerçekleştirdi. NATO'nun 2026 Zirvesi'nin Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı. Böylece 22 sonra kritik zirve yeniden ülkemizde yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, NATO​ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği ABD​'nin başkenti Washington​'daki temaslarını sürdürüyor.  Washington’da düzenlenen zirvede “NATO Atlantik Konseyi Devlet/Hükümet Başkanları 1. Oturumu" yapıldı.

NATO​'DAN TÜRKİYE​ KARARI

NATO​'nun 2026 yılındaki zirvesinin Türkiye​'de düzenlenme kararı açıklandı. 2025 yılındaki Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleşecek zirveden bir yıl sonra Türkiye​'de yapılması ilan edildi. Türkiye​'de en son NATO​ toplantısı 2004 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde İstanbul'da düzenlenmişti.

2025 yılında NATO​'nun yarı resmi Dışişleri Bakanları toplantısı da Türkiye​'de gerçekleştirilecek.

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

NATO​ Sonuç Bildirgesinde müttefiklerin Ukrayna'ya gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlaması kararlaştırıldı. Çin’e, Rusya’nın Ukrayna’yla savaşına verdiği desteği sonlandırma çağrısı yapıldı.

Çin’in Rusya ile “sınır tanımayan” ortaklığı ile Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının belirleyici bir destekçisi haline geldiği vurgulanan bildiride, “Bu durum Rusya'nın komşuları ve Avrupa-Atlantik güvenliği için oluşturduğu tehdidi arttırmaktadır. BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini korumakla yükümlü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Çin’i, Rusya'nın savaş çabalarına verdiği tüm maddi ve siyasi desteği durdurmaya çağırıyoruz. Buna silah bileşenleri, teçhizat ve Rusya'nın savunma sektörüne girdi teşkil eden hammaddeler gibi çift kullanımlı malzemelerin transferi de dâhildir. Çin Halk Cumhuriyeti, Avrupa'da yakın tarihin en büyük savaşına çıkarlarını ve itibarını olumsuz etkilemeden destek sunamaz” denildi.

Bildirgede terörle mücadele vurgusu yapılarak "Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz." denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'da liderlerle görüştü: 2026 için Türkiye kararı - 1. Resim

ABD​ Başkanı Joe Biden ve NATO​ Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile NATO​ aile fotoğrafı öncesi selamlaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan​ fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'da liderlerle aile fotoğrafı çekimine katıldı, Liderler Zirvesi başladı - 1. Resim

OLAF SCHOLZ İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, NATO​ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'da liderlerle görüştü: 2026 için Türkiye kararı - 3. Resim

NATO​'DA LİDERLERLE BİREBİR TEMAS: MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, NATO​ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmede iki ülke arasında ikili ilişkilerin, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​ görüşmede, Türkiye​'nin Yunanistan ile iyi komşuluk esasına dayalı, dayanışma ruhunu geliştirme gayretlerine devam ettiğini bunların artarak süreceğini Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e aktardı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan​, Ukrayna ve Filistin'deki çatışmaların sona ermesi için müspet çabaların artırılması gerektiğini, tüm bölge ülkelerinin bu coğrafyalarda barışın hakim olması için çalışmasının yararlı olacağını da sözlerine ekledi. 

NATO​'NUN EN KRİTİK GÜNDEMİ UKRAYNA VE RUSYA

NATO​ Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD​'nin başkenti Washington​'da düzenlenen "NATO Liderler Zirvesi" öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı.

NATO​ Genel Sekreteri, Ukrayna'da çatışma sona erdiğinde Rusya'yı daha fazla saldırıdan caydırmak için Ukrayna'nın yeterli kabiliyetinin olmasının önemine işaret etti.

Ukrayna'nın güvenlik garantisine ihtiyacı olduğunun altını çizen Stoltenberg, "En iyi ve en güçlü güvence 5. madde olur." dedi.

Stoltenberg, Ukrayna'ya yönelik uzun vadeli taahhüttün uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin geçmişte Avrupa ve ABD​'nin bazı sözlerini yerine getirmediğini, bu nedenle oluşan "boşlukların" Ukrayna'ya askeri yardımları geciktirdiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO'da liderlerle görüştü: 2026 için Türkiye kararı - 7. Resim

Kaynak: tgrthaber.com
Sonraki Haber Yükleniyor...