Tgrt Haber

Son dakika! Erdoğan BMGK'da fotoğrafla konuştu: Yunanistan Ege’yi mülteci mezarlığına çevirdi

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
20 Eylül 2022 18:22 - Güncelleme : 20 Eylül 2022 20:04
Son dakika! Erdoğan BMGK'da fotoğrafla konuştu: Yunanistan Ege’yi mülteci mezarlığına çevirdi

Son dakika haberi: BM 77. Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyaya önemli mesajlar verdi. "Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür" anlayışının sürdürülmeye devam edileceği mesajını veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, göçmenleri geri iten Yunanistan'a sert tepki göstererek "Ege’yi mülteci mezarlığına çevirmektedir" dedi. Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik çözüm bulunması gerektiğini belirten Erdoğan, "desteklemekten vazgeçin" diyerek ABD'ye de terör üzerinden mesaj verdi. Erdoğan, dünyaya KKTC'yi tanıma çağrısında da bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 77'nci Genel Kurulu görüşmelerinde dünyaya seslendi.

Erdoğan, “Dünya 5’ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür” anlayışının sürdürülmeye devam edileceği mesajını verdi.

Yunanistan’a tahrik siyasetini bırakma mesajı veren Erdoğan, “Ege’yi göçmen mezarlığına çevirdi” diyerek göçmenleri ölüme iten Yunanistan’a sert tepki gösterdi.

PKK ve isim değişikliği yapan terörün türevlerine Türkiye’nin sessiz kalmayacağını belirterek “Teröre karşı iş birliği beklemek hakkımız” diyen Erdoğan, terörü destekleyen ülkelere de “desteklemekten vazgeçin” çağrısı yaptı.

Ukrayna ve Rusya’ya barış çağrısı yapan Erdoğan, "Tüm ülkeleri, Türkiye’nin kalıcı barış çabalarına samimi destek vermeye çağırıyorum" dedi.

Orta Doğu’nun önemli sorunlarından biri olan İsrail-Filistin meselesi için “Bağımsız Filistin dışında formül yok” diyen Erdoğan, tüm dünyaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) tanıma davetinde bulundu.

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1572244921288908800

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"TURKOVAC'I TÜM DÜNYANIN HİZMETİNE SUNDUK"

"Toplantımızı dünyamızın birden fazla tehditle eş zamanlı baş etmeye çalıştığı kritik bir dönemde yapıyoruz. Türkiye olarak salgın döneminde hiçbir ayrım gözetmeden 161 ülkeye destek sağladık. yerli aşımızı tüm insanlığın hizmetine sunduk. İklim değişikliği mücadelesinde Paris Anlaşması'nı geçen yıl onayladık. Net sıfır emisyon hedefimizi ilan ettik.

Salgın nedeniyle darbe alan küresel ekonominin savaş nedeniyle yeni bir şok dalgasına maruz kaldığını görüyoruz. Enflasyon baskısı dünya çapında tüm ekonomileri menfi yönde etkilemektedir. Enerji arz güvenliğinin önemini de yeniden gündeme taşındı. Yaşanan süreç gıda güvenliğini de riske attı. Dünya nüfusunun beşte birinin açlığın pençesinde olmasının izahı mümkün değildir. Dünya 2030'da sıfır açlık hedefinden uzaklaşmaya başladı. Bu karanlık  tabloyu aydınlatmanın tek yolu dayanışma ve hakkaniyetli bir yaklaşımla güçlendirmektir.

Ortak gündemle harekete geçmemiz gereken bir döneme girdik. Ukrayna'da 7. ayını dolduran ihtilafın ilk gününden bu yana savaşın kazananı olmayacağı düşüncesiyle hareket ettik. Diyaloğun anahtar rolüne vurgu yapıyoruz. Tarafları önce Antalya sonra İstanbul'da bir araya getirdik.

"UKRAYNA TAHILININ DÜNYAYA ULAŞMASINI SAĞLADIK"

Sayın Genel Sekreter ile yürüttüğümüz çabalar neticesinde Ukrayna tahılının dünyaya ulaşmasını sağladık. Tahıl koridoru mutabakatı BM'nin son yıllardaki en büyük başarılarından biridir. Sevkiyatın her geçen gün ivme kazanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İstanbul Mutabakatı müzakerelerin sonuç verdiğini göstermiştir. Aynı yaklaşım nükleer santral konusunda da sergilenebilir. 

"UKRAYNA SAVAŞINA DİPLOMATİK ÇÖZÜM BULUNMALI"

Her iki tarafa da krizden onurlu çıkış imkanı verecek diplomatik bir çözümü beraber bulmamız gerekiyor. Tüm bu felaketler etkin çok taraflılığın BM'de vücut bulması için daha fazla çaba gösterme sorumluluğumuzu hatırlatmıştır. Güvenlik Konseyi'nin hesap verebilir bir işleyişe kavuşması önemli bir dönüm noktası teşkil edecektir. Ortak vazifemizi unutturmamak için dünya beşten büyüktür yaklaşımını her platformda  çizmeye devam edeceğiz. Tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur. Çatışmaların çözümü konusunda çaba harcıyoruz. Anlaşmazlıkların giderilmesinde yeri geldiinde arabulucu yeri geldiğinde kolaylaştırıcı olarak hareket ediyoruz. Sorunların değil çözümlerin bir parçası olmamızı sağlayacak inisiyatifler alıyoruz.

BM'DE TERÖR MESAJI

Güvenlik güçlerimize terör saldırıları gerçekleştiren, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PKK ve türevlerine karşı kayıtsız kalmamız beklenemez. Terörizme karşı her türlü tedbiri almaya muktedir olduğumuzu, terör örgütlerine karşı gerekeni yapmaktan asla çekinmeyeceğimizi tekrar kuvvetle belirtiyoruz.

Savaştan kaçan sivillerin insani şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için 100 bin briket ev inşa ediyoruz. 1 milyon Suriyeli'nin topraklarına dönmesini sağlayacak 200 bin konutun da inşasına başlıyoruz. Suriye'de hayata geçireceğimiz yerleşim yerleri projesi konusunda herkesin gerekli çabayı göstermesini, dayanışma sergilemesini bekliyoruz.

"YUNANİSTAN EGE'Yİ MÜLTECİ MEZARLIĞINA ÇEVİRDİ"

Mülteci krizi, daha iyi bir gelecek aramak için yola çıkan masumları botlarını batırıp ölüme terk etmekle, toplama kamplarına doldurmakla çözülemez.Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de göçmenlere karşı zulümlerinin arttığını görüyoruz. Biz Aylan bebeklerin cesetleri kıyılara vurmasın diye çırpınırken, Yunanistan hukuksuz, pervasız geri itmeleriyle Ege'yi mülteci mezarlığına çevirmektedir.

Son dakika! Erdoğan BMGK'da fotoğrafla konuştu: Yunanistan Ege’yi mülteci mezarlığına çevirdi

Geçen hafta 9 aylık Asım bebek ve 4 yaşında Abdülvahap aileleriyle birlikte Yunan sahil güvenlik güçlerinin botlarını batırması sonucu vefat etmiştir. Avrupa'nın ve Birleşmiş Milletler kurumlarının insanlığa karşı suç teşkil eden bu acımasızlıklara artık bir 'dur' demesinin vakti çoktan gelmiştir.

İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİNDE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLİYORUZ

Orta Doğu’da kalıcı barışın ve istikrarın tesisi açısından İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözüme güçlü destek veriyoruz. Üzerinde ısrarla durulması gereken yerlerden biri de Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz'dir. Türkiye olarak BM'nin Libya çabalarını destekliyoruz. Libya'da adil bir seçimin yapılarak meşruiyetini halktan alan bir hükümetin başa gelmesi temel hedef olmalıdır. İsrail-Filistin ihtilafında iki devlete destek veriyoruz. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti dışında bir çözüm, bir formül yoktur. Bölgenin huzuru ve geleceği için çabalarımızı sürdürme konusunda kararlıyız. İran'ın nükleer programına ilişkin hususların diplomasi yoluyla sonuçlanmasını bekliyoruz.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN GERİLİMİ

Bölgenin huzuru ve geleceği için çabalarımızı sürdürme konusunda kararlıyız. İran'ın nükleer programına ilişkin hususların diplomasi yoluyla sonuçlanmasını bekliyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki süreçleri destekleyerek çözüm fırsatı için önemli adımlar attık. İki ülke arasında en kısa zamanda kapsamlı bir barış anlaşması imzalanmasının mümkün olduğuna inanıyoruz.

"BMGK YENİDEN YAPILANDIRILMALI"

BMGK daha adil bir dünya için yeniden yapılandırılmalı. Bilhassa Güvenlik Konseyi'nin etkin, demokratik, şeffaf ve hesap verebilir yapı ve işleyişe kavuşturulması insanlığın barış, adalet, refah arayışında önemli dönüm noktasını teşkil edecektir. Dünya 5'ten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür gerçeğin altını her platformda en kuvvetli şekilde altını çizmeye devam edeceğiz. Bu mücadelede tüm üye ülkelerden destek beklediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Türkiye'nin dış politikadaki vizyonu daima barış odaklı olmuştur. Tüm dünyada sulh-ü sükunu hakim kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çatışmaların çözümü konusunda çaba harcıyoruz. Avrupa'dan Latin Amerika'ya, Afrika'ya kadar farklı coğrafyalarda anlaşmazlıkların giderilmesinde yeri geldiğinde arabulucu, kolaylaştırıcı olarak yapıcı rol üstleniyoruz.

KKTC'Yİ TANIMA DAVETİ

Ege ve Doğu Akdeniz'de güç gösterisi peşinde koşanlar kendilerini komik duruma düşürmektedir. Yunanistan'dan gerginlik ve tahrik siyasetini bir kenara koyarak işbirliği çağrılarımıza kulak vermesini bekliyoruz. Türkiye Ege ve Doğu Akdeniz'deki haklarını savunurken gerginlik stratejisi izleyenlerin oyununa gelmeyecektir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte iyi niyetli çaba gösterdik. Dünyayı ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan KKTC'yi resmen tanımaya davet ediyoruz.

ERDOĞAN'IN BM MESAJLARI 

TGRT Haber Dış Haberler Müdürü Tuna Öztunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasını yorumladı

https://twitter.com/tgrthabertv/status/1572252964542111745

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...