Davutoğlu, 'Teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz'
Başbakan Davutoğlu, sadece il bazında değil, ilçe bazında teşvik sistemini yeniden değerlendireceklerini belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB genel merkezinde düzenlenen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası kapanış toplantısının yaklaşık 6,5 saat sürdüğünü, Hakkari’den Edirne’ye, Muğla’dan Artvin’e kadar Türkiye’nin her yerinden gelen temsilcilerden bütün Türkiye’yi dinlediklerini belirtti. Teşvik sisteminin, iller arasındaki farklı avantajların değerlendirilmesi amacıyla ortaya konulan bir mekanizma olduğunu belirten Davutoğlu, ''Hem gelir dağılımı adaletsizliklerini ve alt yapı farklılıklarını ortadan kaldırmak hem de belli alanlarda, belli sektörleri belli bölgelerde teşvik ederek, Türkiye'nin geneline ekonomik kalkınmayı yaymak... Şimdi o çerçevede teşvik sistemi uygulamasını performans değerlendirmesine tabi tutuyoruz ve sizden bugün gelen talepleri de göz önünde bulundurarak, sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz'' diye konuştu.
Toplantının kendisi için çok faydalı bir istişare olduğunu vurgulayan Davutoğlu, toplantıda Organize Sanayi Bölgesi Kanunu'nun geçici 9. maddesindeki "bedelsiz parsel tahsisinin" 12 Nisan 2015’ten itibaren 2 yıl daha uzatılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Başbakan Davutoğlu, "Şu anda hibe ve destekte kadın girişimcilere yüzde 20, kredi garanti fonunda ise yüzde 10 ek destek sağlama kararı almış bulunuyoruz" dedi.
Çözüm süreci
Toplantıda, kendisini memnun eden bir hususun, geçen hafta ilan edilen istihdamı ve üretimi teşvik paketinin çok kısa sürede özümsenmiş ve benimsenmiş olması olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Birçok konuşmacımız bu teşvik paketine atıfta bulundu. Bunun ekonomide bize katkı sağlayacağını ifade etti. Bunun, bu teşvik paketinin böylesine benimsenmiş olması bizim için çok önemli göstergedir. Bu yönde gelebilecek ek tekliflere, her zaman açığız" ifadesini kullandı.
"Yine beni çok memnun eden, gerçekten ülkemizin geleceği açısından sadece ekonomik bağlamda değil siyasi bağlamda da ümitlenmemizi, ümitvar olmamızı güçlendiren husus da özellikle Güney ve Doğu Anadolu bölgelerinden gelen oda temsilcilerimizin çözüm sürecine yaptığı atıftır" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Çözüm Süreci sadece siyasal bir proje değildir, kültürel proje değildir. Bugün sizlerin de ortaya koyduğu gibi büyük bir ekonomik projedir, sosyoekonomik projedir ve ülkemizin kalkınmasındaki en önemli katkı alanlarından biridir. Çevre ülkelerde etnik ve mezhep ayrımlı çatışmalarla ülkeler bir ateş hattında yaşarken Türkiye, Çözüm Süreci üzerinden, demokratik bir seçime giderken demokrasinin getirdiği olumlu ortam üzerinde bir bütünleşme, bir araya gelme, kenetlenme dönemi yaşıyor. 6-7 Ekim olaylarından sonra yine bu salonda, Doğu ve Güneydoğu’dan gelen oda başkanlarımızla buluşmuştuk. O günkü bazı karamsar yorumların kısa zamanda nasıl dağılmış olduğunu, nasıl tekrar bir heyecan ve güvenin bölgeye yayılmış olduğunu görmekten büyük memnuniyet duydum. Gün bugündür. Bu ülkenin geleceğini bu ülkenin etnik ve mezhebi bakımdan hangi kökenden gelirse gelsin bütün vatandaşların refahını düşünenler birlik, milli birlik ve beraberlik için ayağa kalkmalılar. Hakkari’dekiler Edirneliler ile birlikte ayağa kalkmalılar, Diyarbakırlılar Bursalılarla birlikte ayağa kalkmalı. Batmanlılar, Sakaryalılarla birlikte ayağa kalkmalılar. Urfalılar, Rizelilerle birlikte ayağa kalkmalı. Hep beraber ayağa kalkmalıyız, kenetlenmeliyiz, bütünleşmeliyiz ki bin yıllık kardeşliği teminat altına alalım. Ben bugün bu çerçevede ortaya çıkmış olan güçlü iradeyi görmekten, bizim sergilediğimiz güçlü siyasi iradenin sizler tarafından da benimsenmiş olduğunu görmekten büyük memnuniyet duydum."
Davutoğlu, "Bütün ülkemizde her köşesinden gelmiş olan işadamlarımız bilsinler ki ülkemizin her köşesinde kamu düzeni egemen olacak" dedi.
Kamu düzenini bozmak isteyen, kamu düzeni üzerinden iş dünyasını tarumar etmek isteyen, iş yerlerini yakan yıkan çabalara hiçbir zaman izin vermeyeceklerini bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kamu düzenini mutlaka egemen kılacağız ve kamu düzeni üzerinden de ekonomik yatırımlarınızın garanti edilmesini sağlayacağız. Hiç tereddüdünüz olmasın. Türkiye’nin her bir santimetrekaresinde hem barış ve kardeşlik hakim olacak hem de kamu düzeni olacak. Bu konuda Doğu ve Güneydoğu’dan gelen oda başkanlarımıza gösterdikleri hassasiyet ve kararlılık dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum."
"Mesleki eğitimi yeniden yapılandıralım"
Oda başkanlarından bir seferberlik ilan etmelerini rica ettiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Gelin, fabrikalarınızda, iş yerinizde çalışan insanlarımızın niteliklerini güçlendirelim. Gelin, işçi ya da teknisyen ararken, rastgele arama çabasının yerine hep beraber eğitimi birlikte üstlenelim. Mesleki eğitimi, iş dünyasıyla yeniden yapılandıralım. Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaptığım toplantıda söyledim, odalarımızdan gelecek ara eleman anlamında ne talep varsa sizler alt yapı, bina konusunda destek verin, biz insan kaynağı konusunda... Yüzde 50 resmi, yüzde 50 özel katılımlarla meslek liselerini en kaliteli hale getirelim. Nihayetinde o yetişen kaliteli insan unsuru sizde istihdam edilecek ve siz onun üzerinden markalaşma değerinizi yükselteceksiniz.''
Bazı sektörlerde de dile getirilen özel projeleri aktaran Davutoğlu, "Turizmle ulaştırmanın birleştirildiği talepler oldu. Çok doğru talepler. Antalya-Kayseri hızlı tren talebi. Antalya'nın turizm havzasını Kapadokya'nın turizm havzasıyla birleştirecek hızlı tren projesi zaten gündemimizde. Bunun en kısa zamanda hayata geçirilmesi çalışmaları sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Davutoğlu, Nisan sonuna kadar da ödeneceklerin toplamının 1 milyar 383 milyon lira olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Tarıma destek ve hibeler konusundaki hiçbir ödemede bir günlük dahi gecikme yok. Devlet söz verdiğinde yapar. Borçlu olduğunda da vatandaşına, çiftçisine borcunu günü gününe öder. İşte devlet olmak bu demek. Dolayısıyla 2015 Nisan sonuna kadar toplam 4 milyar 952 milyon Türk lirası ödemiş olacağız. Mayıs ayında ödenecekler ise toplam 1 milyar 384 milyon Türk lirası. Mayıs ayı bittiğinde, 5 ayda toplamda yüzde 64 tarımsal destek ödemesi yapılmış olacak ve 6 milyar 400 milyon Mayıs sonuna kadar ödenecek. Devletimizin ve ülkemizin bereketi, çiftçimizin de bu anlamda semeresini almasıyla inşallah en iyi düzeye çıkarılacak."