Tgrt Haber

Deniz salyasına oksijenli çözüm: 2 saatte yok edildi

12 Haziran 2021 16:35
Deniz salyasına oksijenli çözüm: 2 saatte yok edildi

Marmara Denizi'ndeki deniz salyasını (müsilajı) inceleyen Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi akademisyenleri müsilajın temel kaynağı olan mikroalglerin florasını tespit etti. Müsilajı oksijenize ederek sorunu ortadan kaldırmayı hedefleyen akademisyenler 2 saat içinde deniz salyasının parçalandığını gözlemledi.

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Pabuçcu ekibiyle birlikte deniz salyasına karşı çalışma başlattı.

MİKROALGLERİN FLORASI ORTAYA ÇIKTI

Müsilajın (deniz salyası) temel kaynağı olan mikroalglerin florasını tespit ettiklerini belirten Pabuçcu mikroalglerin aslında çok faydalı organizmalar olduğunu söyledi. Deniz salyasındaki mikroalglerin tespiti ve bunların temizlenmesine yönelik yapılan çalışmayla ilgili Prof. Pabuçcu, sona doğru yaklaştıklarını kaydetti.

Deniz salyasına oksijenli çözüm: 2 saatte yok edildi

Pabuçcu, mikroalglerin atmosferik oksijene yüzde 60 oranında katkıda bulunduğunu belirtti.

Olumsuz şartlar altında mikroalglerin kistik bir yapıya dönüştüğünü belirten Prof. Pabuçcu, "Önce çok fazla çoğalıyorlar, bloom yapıyorlar ve daha sonra da müsilaj üretiyorlar" dedi. Yaptıkları ilk çalışmada müsilaj içinde hangi tür organizmaların / mikroalglerin olduğunu tespit ettiklerini belilrten Pabuçcu, "Bunlardan farmasötik özellikte olanları ve müsilajın kendisini değerlendirmeyi planlıyoruz." dedi.

Deniz salyasına oksijenli çözüm: 2 saatte yok edildi

DENİZ SALYASINA OKSİJENLİ ÇÖZÜM

Laboratuvarda oluşturulan cam akvaryumda deniz salyasına karşı çalışma başlattıkları belirten Pabuçcu, müsilajı oksijenize ederek sorunu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini aktardı.

Suya onda bir oranında müsilaj koyduklarını ve oksijenize ettiklerini anlatan Pabuçcu, deniz salyasının yaklaşık 2 saat içerisinde homojenize olarak parçalandığını gözlemlediklerini aktardı. Parçalanmadan 2 saat sonra ise ölü pozisyondaki alglerin reaktive olarak hareketlendiklerini gözlediklerini belirten, "Bunlar tekrar ışıkta fotosenteze başladılar ve eski olumlu pozisyonlarını aldılar." dedi. Pabuçcu, ayrıca müsilajdan kozmetik jel, ya da kremyapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...