Deniz üzerine kurulan havalimanı daha ucuza mal oldu
Türkiye'nin deniz üzerindeki ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı'nın deniz doldurularak kurulması daha az maliyet oluşturdu.
Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de herhangi bir yere havalimanı yapmak için en az 2 milyon metrekare alana ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Söz konusu alanın vatandaşlara ait olması halinde kamulaştırarak satın alma zorunluluğu doğduğuna işaret eden Vali Çiftçi, şöyle konuştu:
"Mesela Kütahya'da havalimanı yaparken kamulaştırma bedelini ödeyerek bunu gerçekleştirmiştik. Burada ise 4,5 kilometre düz bir alana ihtiyaç var. İvme, irtifa hatlarında da uçakların yanaşabilmesi için tepelerin de olmaması gerekiyor. Karadeniz'de bu tür alanlar bulmak hakikaten çok zor. Diyelim ki buldunuz, alan çok dar olduğu için Karadeniz'de arazi fiyatları çok pahalı, örneğin Ordu'da dönümü 400 bin liradan aşağıya yer bulma şansınız yok. 400 bin liradan alsanız bizim oradaki alanımız 2 milyon 300 bin metrekare. Bunu çarptığımızda Ordu'da 2 milyon 300 bin metrekare alanın sadece kamulaştırma bedeli 1 milyar TL'yi geçiyor. Biz ise havalimanı için kamulaştırma maliyeti olmadan 2 milyon 300 bin metrekare alanı her şeyi dahil 272 milyon liraya oluşturduk."
Vali Çiftçi, havalimanının deniz üzerine daha ucuza kurulduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Burayı karaya yapsanız 4 katı fazla fiyat ödemek zorundasınız. Sadece araziyi kamulaştırmak için... Bir de bunun yapım maliyetleri var. Böyle bir havalimanının kamulaştırma bedeli olmadan düz alan üzerine yapım maliyeti zannediyorum 150 milyon lira."