Tgrt Haber

Deprem bir kez daha Türkiye'yi vurdu! İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, en kritik yerleri açıkladı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Şubat 2023 11:50 - Güncelleme : 21 Şubat 2023 12:16

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından dün Hatay’da da deprem meydana geldi. Art arda meydana gelen yıkıcı depremlerle ilgili İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Devamı gelecek” diyerek en riskli bölgeleri tek tek saydı. 

Kahramanmaraş​ depremlerinin yaraları tam olarak sarılmadan merkez üssü Hatay​'ın Defne ilçesinde 6.4 ve 5.8'lik iki deprem​ meydana geldi. Ana iki depremin ardından 32 artçı sarsıntı daha oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerim 11 ilde meydana getirdiği illerden biri de Hatay. Adeta yerle bir olan Hatay, son iki depremde daha da hasar aldı. Peki bölgede depremler devam edecek mi? Büyük Marmara depremi​ ne zaman bekleniyor, en kritik bölgeler neresi?  TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, kritik uyarılarda bulundu. 

Kahramanmaraş’taki ikinci deprem sürpriz oldu mu? 

Aslında Sultandağı bölgesinde 7 şiddetinde deprem bekliyorduk. Hatay’a doğru kırılınca deprem 7,7’ye kadar büyüdü. Arkasından başka bir kırığı doğurdu, kuzeybatısında doğurdu, doğu ve batıya giden bir deprem kırıldı. Açıkçası bunu kimse beklemiyordu. Ardından tekrar yeni depremler bekliyoruz, çünkü sağa sola çok enerji yükledi.  

Hatay’ın Defne ilçesindeki depremler sürpriz miydi? 

Hatay ile Samandağlı arasında yırtılmamış bir fay vardı 5 ila 10 km arasında. Beklenen bir şey. Ucu kırılacak, ucu ucuna gidecek. Deprem bekleniyordu, daha büyüğünü bekliyoruz. 

Bölgede depremler devam edecek mi? 

Ölü Denize giden (Ürdün, Suriye, İsrail sınırından giden), Kıbrıs’a doğru giden kırıklar var, ayrıca Bingöl tarafında artçılar var, oralar stres altında. Nerede küçük deprem oluyor, küçük küçük depremleri izlememiz gerekiyor. Kıbrıs sistemi tsunami üretecek kadar büyük bir sistem. Kırılabilir. Bölgemizde biriken stres dolayısıyla kırılmalar devam edecek. Bir de Yedisufayı dediğimiz Bingöl-Karlıoava bölgesindeki fay var. Bunlar kırılması beklenen yerler. Daha doğuda, Hakkari’ye doğru giden faylar var, onlara dikkat etmek lazım. 

En tehlikeli yerler nereleri? 

Türkiye bir fay havuzunda, 40’dan fazla diri fay var. İki büyük depremin sonucu olarak sistem yerinden oynadı. Stres aktarımları ile başka hareketleri zorlayacak. Uzun süre kırılmamış fay hatlarına sismik boşluk diyoruz, bunlardan biri Marmara denizinin altı. Bir de Yedisufayı dediğimiz Bingöl -Karlıoava bölgesindeki fay. Bunlar kırılması beklenen yerler. 

Beklenen Marmara depremine ilişkin öngörüler nelerdir? 

99 depreminden sonra ABD’de bir bilim insanı Marmara depremi üzerine bir makale yazdı. Marmara depreminin 30 yıl içerisinde, 7,7 üzerinde olma olasılığının yüzde 64 olduğunu yazdı. Türkiye’deki bir gurup aldı bu bilgileri ve böyle bir şey olacak dedi. Sonra ABD’li bilim insanın bu oranlarda değişiklik yaptı. Marmara denizinin içinde hangi büyüklükte deprem olcağı konusunda  tartışmalar var, konsensus var gibi duruyor bu konuda ama bir sürü faylar konuluyor ama birbirleriyle örtüşmüyor. Açıkçası bunu söylemek kolay bir şey değil, 30 yıl içinde deprem olacak demek riskli bir şey. Bu topluma ve yöneticilere bir uyarıdır. Bu çalışma gündeme alındı.

Marmar depremi konusunda sizin görüşünüz nedir? 

Marmara depremini kimse hesaplayamaz, burada iddialı olmamak lazım. Faylarda ne kadar enerji biriktiğini, hangi fayın kırılacağını bilmiyoruz. Marmara içinde deprem olacağı konusunda tartışmalar da var. Bana göre 1509’dan sonra Marmara’da büyük bir deprem olmadı. 500 yıllık periyodu var. Marmara içindeki fayların çok parçalı olması nedeniyle nasıl çalıştığı konusunda halen bir netlik yok. Bir depreme gidiyor gibi Bu yüzden hazırlıklı olmak daha elzem. 

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...