AFAD, Kahramanmaraş depremleri sonrası hazırladığı 'arazi ön raporu' felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Verilere göre 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından 7 fay hattı 15 gün içinde kırıldı. Köyler metrelerce kaydıran depremler son 500 yılın en büyük yer hareketi olarak kayda geçti.
Kayramanmaras'ta 6 Subat'ta ardi ardina meydana gelerek Türkiye'yi yasa bogan 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki iki deprem 11 ilde yikici hasarlara neden oldu. Depremler sonrasi olusan can kaybi 20 Mart itibariyla 50 bini geçti. Yarali sayisi 107 bin 204 olarak açiklandigi depremler 'Asrin Felaketi' olarak tarihe geçse de AFAD'in yaptigi arazi incelemesine göre Türkiye aslinda son 5 asrin en büyük felaketini yasadi.
AFAD Pazarcik ve Elbistan merkezli depremlerin saha çalismalari ön degerlendirme raporunu yayimladi. Rapora göre ilk deprem Kahramanmaras ve Hatay’da ikinci deprem Malatya’da yikici etki birakti. Her iki deprem Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesinde 11 ili içine alan 108 bin 812 kilometrekarelik alanda etkili oldu.
Deprem sonrasi arazideki kayma havadan böyle görüntülendi.
Trt Haber'in haberine göre, 7,7 büyüklügündeki ilk depremde Narli Fayi adi verilen bir fay ile birlikte kirilmalar gerçeklesti. Amanos-Pazarcik ile Erkenek segmentleri de tetiklenerek kirildi. 9 saat sonraki ikinci depremde ise daha kuzeyde Çardak ve Dogansehir faylari kirildi.
20 Subat`ta ise 6,4 büyüklügündeki Defne depremi ile Antakya Fayi kirildi. Bu 3 depremle birlikte 15 günde 7 fay birden kirildi. Yüzey kirigi 500 kilometreyi asti. Uzmanlarin “dünyada pek gözlenen bir durum degil, belki bir ilk olarak degerlendirilebilir” dedigi bu yer hareketi son 500 yilin en büyük depremi olarak kayitlara geçebilir.