Deprem Mühendisliği Uzmanından Güney Marmara uyarısı: Aktiviteler artacak
Uzmanlar Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 ve 4.5’lik depremler ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Deprem Mühendisliği Uzmanı Prof. Dr. Zeki Hasgür, "Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı (KAF) etkilemez diyemeyiz. Haberci depremler olarak izlemeliyiz. Bu bölgede aktivitenin artacağının da bir göstergesidir" dedi.
Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ gibi birçok ilde hissedildi. Uzmanlar Marmara’da hissedilen deprem ile ilgili uyarılarda bulundu.
Depremin çok ciddi salladığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Çok ciddi salladı. Alçak katlı binalarda bile ciddi hissedildi. Herhangi bir olumsuzluk yok. Panikle telefonlar merkezlerime açılıyor ama herhangi bir yıkım söz konusu değil. Yüksek katlı binalarda ciddi hissedilmiş. Aynı anda arkadaşlarımız ilgili birimlerle irtibata geçtiler. Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda iddialı belediyelerden bir tanesiyiz ama hala gerekli binalar var. Dönüşüm imkanı olanların kesinlikle buradan rant gözetmeden kentsel dönüşeme girmeleri gerekiyor." dedi.
6 ŞUBAT'TAKİ DEPREMLERDEN SONRA GERİLİM ARTTI
Özellikle İstanbul’da hissedilmesi üzerine beklenen büyük İstanbul depremi için de korkuya sebep olan sarsıntılar ile ilgili Prof. Dr. Zeki Hasgür açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Zeki Hasgür, ''Bu bölgede daha önce kırılma olmaması nedeniyle Güney Marmara’da beklenen bir depremdir. Kuzey Marmara fay hattı 1999’da kırılmıştı. Ancak Güney Marmara’da bir kırılma olmadı bu süre içinde. Zaten gerilmiş, yükselmiş olan Güney Marmara’da 6 Şubat’taki son depremlerden sonra bölgenin gerilimi arttı. Bu 5.1 büyüklüğündeki depremi beklenen bir deprem olarak nitelendirebiliriz. Ancak bunlar ipucu veren, haberci depremlerdir. Bunun gibi 5.1 gibi depremlerin olmasını bekleyebiliriz. İzlenmesi gerekir.'' dedi.