Tgrt Haber

Deprem uzmanı MTA'nın fay haritasını inceleyip 'en riskli bölgeyi' açıkladı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
06 Ekim 2023 21:31 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 21:48
Deprem uzmanı MTA'nın fay haritasını inceleyip 'en riskli bölgeyi' açıkladı 

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) internet sitesindeki canlı fay hatları haritasını güncellendi. Yeni haritaya göre güncel fay hattı 45 ili tehdit ederken deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy MTA'nın haritasını inceleyip değerlendirdi. "Türkiye için yenilenme çabalarını desteklemek gerekiyor" diyen Ersoy, en tehlikeli bölgeyi açıkladı. 

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), güncel canlı fay haritasını kamuoyuna duyurdu. Yayınlanan harita, Türkiye​ genelinde 45 il ve 110 ilçenin deprem​ riski altında olduğunu gösteriyor. Toplamda 485 canlı fay hattının yer aldığı bu harita, 5,5 veya daha büyük büyüklükte depremlere yol açma potansiyeli taşıyor.

Cumhuriyet'te konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, MTA​'nın güncellediği haritayı değerlendirdi. Deprem oluşturacak fay hatlarının çoğaldığına dikkat çeken Ersoy, "Türkiye deprem diri fay haritasında 1992’ye kadar biz 150 tane fayın olduğunu biliyoruz. Yani 5.5’ten büyük deprem oluşturabilecek fay sayısı 150 idi, bu günümüzde 500’ün üzerinde. 6 Şubat depremlerinden sonra bu sayının 500’ün üzerinde olabileceği fikrine kapıldık. 6 Şubat depreminden sonra Türkiye’deki bütün fay zonları huzursuz oldu ve hiç beklenmedik yerlerde 'deprem oldu' habeleri çıkmaya başladı. Bu depremlerin yerine baktığımızda altında bir fay hattı mevcut değildi. MTA da saha çalışmaları ile bunları yeniledi" dedi. 

"EN RİSKLİ YER MARMARA" 

Türkiye'nin fay hattı açısında en riskli bölgesinin Marmara Bölgesi olduğunu söyleyen Ersoy, "Türkiye bir deprem ülkesi ve depremden etkilenmeyecek herhangi bir yerleşim alanımız yok ancak kayıplara bakacak olursak en riskli yerimiz Marmara Bölgesi, can ve mal kayıplarında ciddi bir yıkım olabilir. Tarihsel sürece baktığımızda Marmara Bölgesi’nde büyük depremler var ve deprem tekrarlanma aralığının bu bölgede 250 yıl olduğunu düşünüyoruz ve bu sürecin dolduğunu biliyoruz. Şu anda Marmara Denizi’nin içinde 7 ve 7’den büyük depremler oluşması bizi şaşırtmaz, çünkü gerilim oldukça yüksek. Bu deprem şimdi de olabilir, 10 yılda da olabilir ama 100 yıl beklemeyecektir. Bu nedenle MTA’nın sürdürmekte olduğu diri fay haritalarının Türkiye için yenilenme çabalarını desteklemek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

HATAY İÇİN UMUTLANDIRAN HABERİ VERDİ 

Hatay'da iki gün önce meydana gelen 4 büyüklüğündeki depremi hatırkatan Ersoy, "6 Şubat depremleri Hatay’ın içinden boydan boya geçen fayda meydana gelmişti ama daha sonra bu Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Elazığ’a doğru 350 km boyunca devam etti. Bu fay uzun süre bir daha deprem oluşturmayacak. Komşu alanlardaysa bazı depremlerin olması ihtimal dahilinde. Suriye sınırları içinde ölü deniz fayında, Akdeniz’in içerisindeki bazı fay zonlarında, İskenderun Körfezi’nde ya da Adana’nın kuzeyinde sürekli artçılar oluyor. Orada da 6’nın üzerinde deprem oluşturabilir fay zonları var. Bizim her gün deprem olacakmış gibi hazır beklememiz gerekiyor" uyarısında bulundu. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...