Tgrt Haber

Deprem uzmanı radar uydu görüntüleriyle fayların son durumunu anlattı: Bardak biraz daha doldu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Şubat 2023 16:08 - Güncelleme : 21 Şubat 2023 16:35

Kahramanmaraş depreminin ardından Hatay bu kez de 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki depremle sallandı. Fay hattındaki enerji boşaltımı son buldu mu, riskli bölgeler nereleri? Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, 6 Şubat'tan bu yana meydana gelen depremlerle bardağın biraz daha dolduğunu belirterek "Depremler devam edecek" dedi. 

Kahramanmaraş depreminin sarsıntısını atlatamayan Hatay​ art arda depremlerle sarsıldı. Merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesi olan 6.4 büyüklüğünde, Samandağ'da 5.8'lik deprem​ meydana geldi. Ardından 32 artçı sarsıntı​ meydana geldi. Akdeniz'i beşik gibi sallayan depremler çevre illerde de hissedilmesinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika da sallandı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, 6 Şubat'tan bu yana meydana gelen depremlerle bardağın biraz daha dolduğunu belirterek "Depremler devam edecek" dedi. 

İŞTE UYDU GÖRÜNTÜLERİ! YER 4 METRE KAYMIŞ 

Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama Araştırma Merkezinin radar uydularından elde ettiği görüntüleri paylaşarak şunları söyledi: “Enerji aktarımı nedeniyle ekstra bir yük ve stres geliyor. Afet Uygulama Araştırma Merkezinin 800 km yukarıda bulunan radar uydularından elde edilen veriler deprem öncesi ve sonrasını gösteriyor. Fay hattı beyazla işaretlendi, 300 km boyunca deprem kırığı oluştuğu görülüyor. Sağ taraf kırmızı bölgede 2.7 metre kadar kaymış. Sol tarafta ise 1.1 ila 1.5 metre arasında hareketler söz konusu. Uydu üzerinden fayın görünümünü anlamamız mümkün. 7 metre 8 metre kaydı deniliyor, uydu görüntüleri ile milimetrik hassasiyetle 4 metre civarında bir yer hareketi olmuş. İskenderun körfezine kadar kırılmış.”

50-60 YILDA BİRİKTİRECEĞİ ENERJİYİ BİR ANDA YÜKLEDİ

“Bölge için risk devam ediyor” diyen Kutoğlu, “Fay haritasına göre adeta fay cehennemi gibi, deprem nedeniyle bu faylara enerji aktarımı yapıldı. Doğu Anadolu fay hattının enerji biriktirmesi Kuzey Anadolu fay hattına göre yavaştır. Ancak bu tarz fay kırılmaları nedeniyle 50-60 yılda biriktireceği enerji birikimi maalesef bir anda yükleniyor” dedi. 

FAY CEHENNEMİ  

Kutoğlu, Elazığ depreminde kırılmayan yerler olduğuna dikkat çekerek riski yerleri şöyle sıraladı: “Elbistan’ın kuzey ve batısında enerji birikmesi var, kuzeye doğru çıkan bir fay var, onda da enerji birikmesi mevcut. Bingöl-Karlıova arasında da fay var. Yer kabuğu kırıldı, dengeye oturana kadar orta ve yüksek ölçekte devam edebilir. Üzerine yük binen faylar zaten sıkıştırılmıştı, şimdi bu depremle üzerine daha da yük bindi, bardak biraz daha doldu” ifadelerini kullandı. 

Kutoğlu, Marmara depremi için “En kötü senaryoya hazırlıklı olmak lazım” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...