Tgrt Haber

Deprem uzmanı Serkan İçelli'den korkutan açıklama! Bu fay üzerinde 6 büyüklüğünde deprem yaşanabilir

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: Tgrthaber.com
13 Ağustos 2024 11:14 - Güncelleme : 13 Ağustos 2024 14:51

Sivas'ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanı Serkan İçelli değerlendirmelerde bulundu. İçelli, geçtiğimiz aylarda Sivas'ı uyardığı videoyu yeniden paylaşarak Karayun fayına dikkat çekti. İçelli, fay yok diye bilinen bölgede 6 büyüklüğünde deprem olabileceğini açıkladı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığı açıklamaya göre, Sivas​'ta 4,1 büyüklüğünde deprem​ meydana geldi. Korkutan deprem sonrası Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli​'den açıklama geldi. Geçtiğimiz günlerde Sivas'ta çektiği videoyu yeniden paylaşan İçelli, uyarılarını yineledi. 

"FAY ASLINDA VAR AMA GÖMÜLÜ"

İçelli geçmiş günlerde paylaştığı videoda şu ifadeleri kullandı:

"Fay yok diye bildiğimiz, tespit edilmemiş ya da olduğunu bilip de ölü olarak adlandırdığımız faylar... Fayların deprem tehlike parametreleri veya ölü/diri/olası kırıkların tespiti; Jeodezik, jeofizik yöntemler ve jeolojik olarak saha gözlemleri, fay​ kazıları çoğaltılarak tespit edilmeye çalışılıyor. Buraya kadar gayet güzel. Fay olmayan yerde deprem aktivitelerini günümüzde sürekli yaşıyoruz. Aslında var ve gömülü.... Ya da görselde ben buradayım deyip de 2.600000 yıldır sessiz ! Ya yarın uyanırsa? İnşaat projelerini fay yok diye hazırladığımız yapılar ne kadar güvenli olabilir?"

"TÜRKİYE'NİN HER YERİ 1. DERECEDEN DEPREM BÖLGESİ"

İçelli yaptığı paylaşımda, Sivas, 20 km güneydoğuda ölü diye bildiğimiz bir kırığın üzerinde 4.1 deprem oldu. Yani demek ki neymiş ? Diri olabiliyormuş... Türkiye​'nin her yeri 1.derece deprem bölgesidir ." ifadelerini kullandı. 

BU FAY ÜZERİNDE DEPREM GERÇEKLEŞME İHTİMALİ VAR

İçelli, Tavra boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık sekiz kilometrelik bir fayın olduğunu ve bu fayda 7 üzerinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin olmadığını ifade ederek, “ Sivas'ta Karayün lokasyonlu bir deprem gerçekleşti. Sivas'ın güneydoğusunda 20 kilometre uzaklıkta  toplamda 5 kilometre uzunlukta. Bu depremin öncü olma niteliği kesinlikle yok. Ölü bir fayın üzerinde yaklaşık beş kilometre kısa bir kırığın üzerinde oldu. Tecer segmentine bağlantılı gibi görünse de herhangi bir bağlantısı yok. Yirmi kilometre var arasında. Bize aslında bu deprem şunu gösterdi. Sivas'ın çevresinde o kadar fazla ölü fay diye tabir ettiğimiz faylar var ki. Tavra boğazı ile Düzyayla arasında yaklaşık sekiz kilometrelik bir fayımız var. Bu fayda yedi üzerinde bir deprem olması mümkün olmasa da yine 5.5-6'ları bulabilecek depremler yaşanabilir. Yine Tavra boğazdan Düzyayla'ya doğru yirmi üç kilometrelik bir segmentimiz daha var. Bunlar yani son iki buçuk milyon yıldır hareket etmemiş olan faylar. Ne zaman hareket edeceği belli değil. Aynı bugünkü deprem gibi. Yani 4.1'lik bugünkü deprem ölü diye tabir ettiğimiz, hiç hareket edeceğini tahmin etmediğimiz bir fayın üzerinde oldu. Bu fayları bizim canlıymış gibi görüp ona göre projelendirme yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

"DEPREM ÜRETME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK"

Türkiye'nin birinci derecede deprem bölgesi ilan edilmesinin altını çizen İçelli, “ Bugün elimizi taşın altına koymazsak yarın bütün vücudumuz o taşın altında kalıyor. O yüzden bütün Türkiye'yi birinci derece deprem bölgesinde ilan edip projelendirmeleri ona göre yapmamız gerekiyor. Sivas çevresinde çok uzun, Hafik'ten İmranlı'ya kadar altmış iki kilometrelik bir kuvaterner fayımız var. Bu fayın çalışması durumunda yine yedilik deprem üretme ihtimali çok yüksektir” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...