Deprem uzmanlarından artçı uyarısı: Sağlam görünen evlere dahi girmeyin
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki yıkıcı depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Jeofizik mühendisi Yücel Gümüş, dışı sağlam gözüken binalara dahi girilmemesi konusunda uyarırken inşaat mühendisi Doç. Dr. Bülent Özmen, aynı site içerisinde bir kısım binaların yıkılıp bir kısım binaların ise yıkılmamasının nedenlerini açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yüzyılın en büyük felaketi olarak adlandırılan depremde, AFAD verilerine göre hayatını kaybeden vatandaşların sayısının 12 bin 873'e, yaralı sayısının ise 62 bin 937'ye yükseldi. Depremin yaraları sarılmaya devam ederken bölgede şu ana kadar 700’ü aşkın artçı deprem meydana geldi. Öte yandan depremde yeni binaların yıkılmış olması da beraberinden pek çok soru işaretini getirdi. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Bülent Özmen ile Jeofizik Mühendisi Yücel Gümüş kritik değerlendirmelerde bulundu.
DIŞARIDAN SAĞLAM GÖZÜKEN BİNALARA GİRMEYİN
Artçıların devam ettiğini belirten Yücel Gümüş, “Şu anda artçı depremler devam ediyor. 700’e yakın artçı depremler oldu. Bu enerji sönümlemesinin daha da düştüğünü gösteriyor. Artçı sarsıntılar ile enerjinin sönümlemesini bekliyoruz. 6.6, 5, 5.5, 4.5 şiddetindeki artçılarda tedirgin oluyoruz. Az hasarlı ve çok hasarlı binalar var. Dışarından sağlam gözüken binalara girmek risklidir. Olası yüksek şiddetli depremde bu binalar yerle bir olabilir. Bu ihtimal her zaman var. Hasar tespiti yapılana kadar ailelere akrabalarının yanlarına taşınmalarını öneririm” dedi.
İzmir ve İstanbul’da her an deprem olabileceğini belirten Gümüş, “Kuzey Anadolu fay hattının diğer üçünde Erzincan, Erzurum ve Van’da depremler oldu. Amasya, Çorum, Tokat bu fay hattı üzerindedir. Bunlar de risk altındadır” ifadelerini kullandı.
NEDEN YENİ BİNALAR YIKILDI?
Bölgede büyük depremlerin beklendiğini kaydeden Bülent Özmen, “Binaları tasarlarken Deprem Tehlike Haritası, Bina Deprem Yönetmeliği ve zemin etüdünden alınan bilgilere göre binalar yapılmalı. Bunlarda, Yapı Denetim Sistemi tarafından kurallara uygun olup olmadığı konusunda denetliyor. Aynı site içinde, aynı mühendis tarafından yapılmış olmasına rağmen bazı binaların yıkıldığını görüyoruz. Şimdi çok yakın aralıklarla zemin özellikleri değişebiliyor, bir nedeni bu olabilir. Bina deprem yönetmenliğine uyulmamış olabilir, çimento ve demirde sorun olabilir, işçilikte sorun olabilir, kolon kesme durumu olabilir” ifadelerini kullandı.
İki deprem olarak düşünüldüğünde Türkiye deprem tarihinde ilk olduğunu belirten Özmen, “Can kaybı açısından en büyük deprem” dedi.