Depremde 137 kişiye mezar olan iki bina kaçak ve ruhsatsız çıktı: Bile bile felaket!
Diyarbakır'da 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde toplamda 137 kişiye mezar olan iki binaya ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. 99 kişinin can verdiği binanın kaçak ve ruhsatsız yapıldığı belirlendi. 38 kişinin hayatını kaybettiği binanın ise projesinin bile olmadığı ortaya çıktı.
6 Şubat'ta 50 binden fazla can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketine dair yapılan incelemeler devam ediyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, kentte depremde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı soruşturmada bilirkişi raporu hazırlandı.
Toplamda 138 kişinin hayatını kaybettiği iki binaya ilişkin 6 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda çarpıcı bilgilere yer verildi.
BİNA RUHSATSIZ VE KAÇAK YAPILMIŞ
Depremlerde çökme sonucu 99 kişinin hayatını kaybettiği Hisami Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın 1990’lı yıllarda ruhsatsız ve kaçak olarak yapıldığı bildirildi. Yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığı belirtilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı kaydedildi.
Binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, bodrum katında kolon kesmeye yönelik bulguya rastlanılmadığı ve bina bodrum kolonlarına güçlendirme yapıldığı ifade edilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı aktarıldı.
38 KİŞİYE MEZAR OLAN BİNA PROJESİZ ÇIKTI
Bağlar ilçesindeki Şeyh Şamil Mahallesi'ndeki Dündar Apartmanı’na ilişkin de incelemelerin yer aldığı raporda da çarpıcı sonuçlara yer verildi. Depremlerde çökme sonucu 38 kişinin hayatını kaybettiği Dündar Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, binanın 1992-1999 yılları arasında kaçak olarak yapıldığı bildirildi. Yapının belediye arşiv dosyasının bulunmadığı belirtilen raporda, dolayısıyla yapı ruhsatı, ruhsat ekleri, mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin olmadığı kaydedildi.
Binanın 1975 Deprem yönetmeliğinde tanımlanan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun olarak yapılmadığı, zemin katında kolon kesmeye yönelik bulguya rastlanılmadığı ifade edilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin bulunmadığı kaydedildi.