Tgrt Haber

Depremde 26 voleybolcu çocuk dahil 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli davası başlıyor

Editör: Banu İriç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Ocak 2024 08:56 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 09:55
Depremde 26 voleybolcu çocuk dahil 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli davası başlıyor

Depremde yaşları 10 ila 17 arasında değişen 26 sporcu çocuk dahil 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli davası bugün başlıyor. Adliyede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Depremde 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin davanın görüleceği Adıyaman​ adliyesi binası önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Kusurlu olduğu her açıdan raporlarla belgelenen Isias Otel, Kuzey Kıbrıs'tan 35 kişilik voleybol​ kafilesine mezar oldu. Kafilede yaşları 10 ila 17 arasında değişen 26 şampiyon çocuk vardı. 

 Bugün İsias Otel davasının ilk duruşması görülecek. Dava öncesi adliye dışı ve içinde geniş güvenlik önlemi alındı. 6 Şubat depremlerinde 39’u KKTC’den turnuva için gelen voleybol sporcusu, öğretmen, antrenör, 47’si ise Türkiye Turist Rehberleri Birliği organizasyonuyla çeşitli tur şirketleri bünyesinde eğitim gezisi için bulunan 86 kişinin konakladığı otelde 1’i personel olmak üzere toplam 72 kişi hayatını kaybetti.

İsias Otel davasının ilk duruşması için adliye içi ve dışında polis görevlendirildi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Davacı sayısının fazla olması nedeniyle bu dava için özel salon ayarlandı. Adliyenin bodrum katında yer alan konferans salonu mahkeme salonuna çevrildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, beraberindeki 3 bakan, 9 milletvekili ve 11 üst düzey bürokratın da İsias Otel davasının ilk duruşmasını takip edeceği bildiriliyor.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davada 5’i tutuklu toplam 11 şahıs hakkında “Bilinçli tastirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 85/2, 22/3 maddeleri uyarınca alt sınırdan uzaklaşmak suretiyle 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları talep ediliyor.

Depremde 26 voleybolcu çocuk dahil 72 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Oteli davası başlıyor

Adıyaman’daki Grand Isias Hotel‘de 6 Şubat 2023’te KKTC’den Türkiye’deki voleybol turnuvasına katılmak üzere gelen 26 öğrenci de vardı.

KKTC MÜDAHİL OLDU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'da yıkılan, 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli'ne ilişkin davanın duruşmasını, beraberindeki yaklaşık 100 kişilik heyetle takip edeceklerini bildirdi.

Üstel, beraberindeki heyetle 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve KKTC'den sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin yaşamını yitirdiği otele ilişkin başlayacak duruşmayı takip etmek üzere Türkiye'ye geldi. Şanlıurfa GAP Havaalanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Üstel, 50 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden yaklaşık bir yılın geçtiğini anımsattı. Üstel, Kıbrıs'tan gelen 100'e yakın kişiyle davayı takip ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Acı o kadar büyük ki, hiçbir bina yıkımı olmamasına karşın ülkemiz hala kendine gelemedi. Şampiyon meleklerimizi kaybettik. Yaşları 10-15 arasında bulunan geleceğimizi şekillendirecek evlatlarımızı kaybettik. Hocalarımızı kaybettik. Vatandaşlarımızı kaybettik. Şimdi yaşanan bu kötü olayların hukuki süreci başlıyor. İlk davaları görülüyor. 100'e yakın kişiyle bu davaları izlemek için buradayız. Başbakan olarak ben buradayım. Hükümetimizi temsilen 3 bakanımız yanımızda. Bu bakanlarımız aynı zamanda, deprem​ süresince, günlerce burada kalıp arama kurtarma çalışmalarını koordine eden bakanlarımız ve ekibimiz, ana muhalefet partisi başkanı burada. Sanıyorum bu ekip, ülke olarak bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığımızın somut bir göstergesidir."

Söz konusu davanın binlerce davadan birisi olduğunu aktaran Üstel, "İsias davası aynı zamanda KKTC'de yaşayan herkesin ortak davasıdır. Biz yüce Türk adaletine güveniyoruz. Çünkü adalet mülkün temelidir. Buradaki mülk devlettir. Adalet yoksa devlet de olamaz. Dolayısı ile adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin kanunların öngördüğü şekilde hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum. Biliniz ki; suçlular hak ettikleri en ağır cezaları alınca burada verilen cezalar, gelecekte bu suçlara yeltenenlere karşı da önemli bir ders olacak."

Başbakan Üstel, daha sonra heyetle  duruşmanın olacağı Adıyaman'a hareket etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...