Tgrt Haber

"Depremde Engelliler sokakta kaldı" videosuyla manipülasyon

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
06 Şubat 2023 18:03 - Güncelleme : 06 Şubat 2023 19:32
"Depremde Engelliler sokakta kaldı" videosuyla manipülasyon

Kahramanmaraş depreminde enkaz altında kalanlar için Türkiye seferber olurken, provokatörler sosyal medyadan siyasi amaçlı dezenformasyon paylaşımları yaptı. En çarpıcı örnek ise Malatya'dan geldi. Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi önünden “engelli hastalar sokakta kaldı” videosu servis edildi. Haberin yalan olduğu kısa sürede anlaşıldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş​'ın Pazarcık​ ilçesi olan deprem10 ilde yıkıma neden oldu, yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce yaralı var. Türkiye​'yi hüzne boğan depremde arama kurtarma ekipleri zamanla yarışırken, acı olayı fırsata çeviren bazı sosyal medya kullanıcıları dezarformasyon paylaşımlarıyla yalan haberlerler servis etti. Malatya​'dan çekilerek Twitter'da paylaşılan bir video ise 'bu kadar da olmaz' dedirtti. 

Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi önünde çekilen ve bir Twitter hesabından servis edilen “engelli hastalar sokakta kaldı” videosunu bazı haber siteleri doğrulatmadan kullandı. Hızla yayılan görüntüler yüz binlerce kez izlenirken binlerce paylaşım ve yorum aldı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bile paylaşımın doğru olduğunu düşünerek “Veli Ağbaba'yı aradım. Ne pahasına olursa olsun o insanları bir otele yerleştirmelerini söyledim" açıklaması yaptı. 

KURUM HABERİ YALANALDI

Malatya Özel Güvenim Bakım Merkezi ise açıklama yaparak haberi yalanladı. Açıklamada “Elbistan merkezli olarak 13.24’te meydana gelen 7.5 şiddetindeki depremin Malatya’da hissedilmesi sebebiyle, deprem esnasında Özel Güvenim Bakım Merkezinde kalmakta olan engelli bireyler bahçeye ve kurum dışına çıkarılmıştır” denildi. 

Deprem esnasında dışarı çıkarılan hastaların videosunun çekilip, Twitter'da servis edildi. Video, çekildikten sonra hastalar yeniden içeri alındı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bakım merkezi ile iletişime geçti, videodaki görüntünün deprem anına ait olduğu ve kimsenin dışarda kalmadığını tespit etti. 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Kaynak: TGRT HABER

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...