Tgrt Haber

Depremin yaralarını sarmak için "ek bütçe seferberliği": Cumhurbaşkanı Yardımcısı detayları paylaştı

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
12 Temmuz 2023 10:34 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 10:55
Depremin yaralarını sarmak için "ek bütçe seferberliği": Cumhurbaşkanı Yardımcısı detayları paylaştı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, depremin ekonomiye maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olduğunu belirtti. Ek bütçe yasa teklifinde yeni düzenlemelere gidildiğinin altını çizen Yılmaz, deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden bu yıl 762 milyar lira harcama yapılacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi​ (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ek bütçe teklifi kabul edildi. 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira artırılacak.

NATO Zirvesi’nde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a vekalet eden, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz​, TBMM​ Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı ek bütçe teklifinin sunumunu yaptı.

DEPREM ZARARINA KARŞI 762 MİLYAR EK HARCAMA

Ek bütçe yasa teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, vergi gelirlerinden 1 trilyon 71 milyar lira, vergi dışı gelirlerden 48.4 milyar lira olmak üzere bütçe gelirlerinde net 1 trilyon 119 milyar lira ilave gelir öngördüklerini söyledi.

Depremin ekonomiye maliyetinin yaklaşık 104 milyar dolar olarak hesaplandığını kaydeden Yılmaz, "2023 yılında, diğer ödenek imkânları da dikkate alındığında deprem zararlarının giderilmesi amacıyla bütçeden sadece bu yıl 762 milyar lira harcama yapılması öngörülmektedir" dedi.

"REFORM BAŞLIKLARI EYLÜL'DE AÇIKLANACAK"

Orta Vadeli Program ile ekonominin ihtiyaç duyduğu yeni politikaları ve yapısal reform başlıklarını eylül ayında açıklayacaklarını belirten Yılmaz, "OVP'deki ana çerçevemiz, mali disiplin odağında, deprem etkisi hariç, bütçe açığının Maastricht kriterleri ile uyumlu bir seviyede belirlenmesi olacaktır" dedi.

Yılmaz, ayrıca programda, enflasyonun orta vadede tek haneye düşürülmesi için uygulanacak politikalar ile özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı ve bugüne dek elde edilen kazanımları kalıcı hale getirecek yeşil ve dijital dönüşümde dahil olmak üzere yapısal reformların yer alacağını söyledi.

"EMEKLİ AYLIĞINDA ARTIŞ YÜZDE 114 OLDU"

Yılmaz, görüşülmekte olan kanun teklifi ile tüm memur ve diğer kamu görevlilerine net 8 bin 77 lira ilave ödeme yapacaklarını belirterek, devamında şunları söyledi:

2023 yılı temmuz ayında en düşük devlet memuru aylığı yapılacak olan ilave ödeme artışıyla birlikte 22 bin 17 liraya, ortalama devlet memuru aylığı 25 bin 15 liraya yükseltilecek. Asgari emekli aylığı ise 2023 yılı Ocak ayında 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya, Mart 2023’te ise 7 bin 500 liraya yükseltilmiştir. Böylece asgari emekli aylığında yapılan yıllık artış yüzde 114 olmuştur.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...