Tgrt Haber

Depremlere dolunay etkisi: Her şey tesadüf mü?

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
01 Ağustos 2023 23:53 - Güncelleme : 02 Ağustos 2023 00:37
Depremlere dolunay etkisi: Her şey tesadüf mü?

Yaşanan çoğu depremde dolunayın görülmesi sizce tesadüf mü? Kahramanmaraş depreminde ve bugün 3 ilde yaşanan depremlerde dolunay görüldü. Peki bu dolunayların depremle herhangi bir ilişkisi var mı? İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat’ta yaşanan deprem​ felaketinde dolunayın olması pek çok kişinin aklında soru işaretine neden oldu. Yaşanan depremlerde dolunayın olması tesadüf mü yoksa depreme bir etkisinin olup olmadığı ise bir hayli merak konusu.

Astrologlar ve gözlemciler, deprem için öngörü olarak astrolojiyi ve gökteki yıldızların konumunu kullanır. Bu sebeple dolunay​ ve deprem arasındaki ilişkinin kesinliği yoktur. Pek çok uzman, yeniayın, dolunayın ve güneş tutulmalarının depremleri te

Ancak her güneş tutulması ya da dolunayın olmasının ardından deprem metikleyebileceğini söyler.ydana gelir mi sorusunun cevabı "HAYIR" olarak veriliyor. Astrologlar bu dönemlerde her ihtimale karşı dikkatli olunmasını öneriyor. 

DEPREM VE DOLUNAY İLİŞKİSİ

Kesin olarak söylenebilecek bir şey varsa o da dolunay ve deprem arasında bilimsel bir bağlantının olmadığıdır. 

Dolunay, Ay'ın Dünya'ya en yakın konuma geldiği ve tamamen aydınlandığı zaman dilimini ifade eder. Bu olay, yeryüzündeki sismik faaliyetlerle herhangi bir ilişkisi olmayan doğal bir gök olayıdır.

Depremler, yer kabuğundaki tektonik plakaların hareketinden kaynaklanan doğal bir afettir. Yeryüzündeki bu hareketler, volkanik patlamalar, yer kabuğu çökmesi, deniz altı sarsıntıları ve diğer jeolojik etkileşimler sonucu meydana gelebilir.

Bazı insanlar dolunayın, yüksek gelgitler gibi doğal olaylara neden olduğunu ve bu nedenle depremlerle ilgili olduğunu düşünürler. Ancak, bilimsel araştırmalar dolunay ve depremler arasında bir ilişki olduğunu göstermemiştir. Depremlerin oluşumuna neden olan birçok faktör vardır ve bunlar arasında tektonik plakaların hareketi, yer kabuğundaki gerilimler, sıcaklık ve basınç değişimleri gibi etmenler yer alır. Dolunayın bu faktörlerle herhangi bir doğrudan ilişkisi yoktur ve depremler önceden tahmin edilemezler.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...