Dev çöküntüleri inceleyen uzman uyardı.. "Bir gün bizi de yutacak"

Konya'da sık sık görülen obruklar, Kahramanmaraş depreminin vurduğu illerde de ortaya çıkmaya başladı. 300 metre derinliğe kadar etkili olan obruklar, insan hayatını tehdit ediyor. Uzman isim uyardı: Acil önlem şart.

Dev çöküntüleri inceleyen uzman uyardı..
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
20.09.2023
saat ikonu 18:56
|
GÜNCELLEME:
20.09.2023
saat ikonu 18:56

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası birçok ilde obruklar oluşmaya başladı. Konya'da yerleşim alanlarında sık sık görülen obruklar, depremin vurduğu 11 ilde de endişelere yol açtı. Obrukların yerkabuğunun 300 metre derinliğine kadar alanlarda etkili olduğunu belirten Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar'dan uyarı geldi. obrukların insan hayatını tehdit etmeye başlamadan önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

'OBRUKLAR SON 6-7 AYDA ARTMAYA BAŞLADI'

Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Konya'nın dışında başka şehirlerde de obruk oluşumlarının olduğuna dikkat çekerek, "Özellikle depremin etkilediği alanlar içerisinde kalan bölgelerde yine obruk oluşumları var. Dolayısıyla bu oluşumlarda doğrudan etkisi olmasa bile en azından şu son 6-7 ayda oluşan obruklarda artçı sarsıntıların etkisinin olduğunu söylemek mümkün" dedi.

Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi Sonuç Tanıtım Toplantısı'nın açılışında konuşan Tatar, yerleşim alanlarındaki obrukların insan hayatını tehdit edebileceğini belirtti.

Dev çöküntüleri inceleyen uzman uyardı.. "Bir gün bizi de yutacak"

AFAD ÇALIŞMA BAŞLATTI

Tatar, AFAD'ın bütün afet risklerinde olduğu gibi Konya bölgesi için önemli bir tehlike olan obruk oluşumlarını da sürekli izlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

YERLEŞİM ALANLARINI TEHDİT EDİYOR

Oluşturdukları projede tehlike ve risk haritalarının oluşturulacağını, bu risklerin de imar planlarına aktarılmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Tatar, şunları söyledi:

"Obruk oluşumlarının birçok faktörü var. Onları tetikleyen bir takım unsurlar var. Bunların ciddi bir bölümünün faylar boyunca geliştiğini görebiliyoruz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılması gereken birçok farklı çalışma var. Bir anlayış değişikliğine ihtiyaç var. Bu obrukların insan hayatını tehdit etmemesi, yerleşim yerlerini tehdit etmemesi gerekiyor ama ne yazık ki artık yavaş yavaş yerleşim alanlarına yakın kesimlerde de obruk oluşumlarının olduğunu biliyoruz, görüyoruz.

İKİ DEPREMLE BİRÇOK FAY ETKİLENDİ

6 Şubat'ta yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'de son 500 yılda yaşanan en büyük felaket olduğunu anımsatan Tatar, "9 saat arayla 11 ilimizin doğrudan, 18 ilimizin dolaylı olarak etkilendiği büyük bir coğrafyadan bahsediyoruz ki bu coğrafya birçok Avrupa ülkesinin yüzölçümünden çok daha fazla. Dolayısıyla böyle büyük iki deprem sonrasında bölgedeki birçok fay da etkilendi" diye konuştu.

'300 METRE DERİNLİĞE KADAR ETKİLİ'

Artçı sarsıntılar sonucunda birçok bölgede obrukların oluştuğunu belirten Tatar, "Obruklar, yerkabuğunun 300 metre derinliğine kadar alanlarda etkili olan bir oluşum. Konya Ovası'nda çok sayıda obruk oluşumunun olduğunu görüyoruz" dedi.

ETİKETLER
#deprem
#kahramanmaraş
#obruk
#konya
#orhan tatar
#Gündem
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.