Deve gribi nedir, belirtileri neler, nerelerde görüldü?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "deve gribi" olarak bilinen (MERS) virüsüne karşı uyararak koronavirüse kıyasla daha ölümcül olduğunu söyledi. FIFA 2022 Dünya Kupası'nın ev sahibi Katar'da son 10 yılda birçok insan Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) diğer adıyla deve gribine yakalandı. Peki, Deve gribi nedir, belirtileri neler, nerelerde görüldü? Deve gribine karşı nasıl önlem alınır?
Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almış ve yeni yeni insanlar eski hayat düzenine geçebildi. Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs tamamen hayatımızdan çıkmazken deve gribine karşı insanları uyardı. Dünya Sağlık Örgütü, FIFA 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar'a giden vatandaşları uyardı.
DEVE GRİBİ NE KADAR SÜRER?
Deve gribi konuşulmaya başlandıkça insanlar araştırma yapmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü'nden yeni salgın uyarısı gelmesiyle vatandaşlar deve gribinin ne olduğunu araştırmaya başladı. DSÖ uzmanları, yüzde 35 ölüm oranına sahip deve gribinin, koronavirüse kıyasla daha ölümcül olduğunu ve yeni pandemi yaratacağı konusunda endişelerini dile getirdi.
DEVE GRİBİ BELİRTİLERİ NEDİR?
Deve gribi belirtileriyle soğuk algınlığına benzer. Uzmanlar deve gribi belirtisi arasında burun akıntısı, öksürük, hapşırma, nefes almada zorluk, tıkanıklığı, boğaz ağrısı, ateş halsizlik yer almaktadır. Ayrıca MERS’in özel bir tedavisi bulunmuyor. Bu nedenle doktorlar, hastalığı tedavi etmek yerine semptomlarını hafifletmek için çalışıyor. Nadir görülen deve gribi hastalığı ölümcül solunum yolu hastalığıdır.
DEVE GRİBİ NERELERDE GÖRÜLDÜ?
İngiltere, en son Ağustos 2018'de Orta Doğu'dan gelen bir turistte olmak üzere yalnızca beş MERS vakası görüldü. Araştırmacılar bu hastalığın insandan insana bulaşmasının mümkün olduğu belirtti.
DEVE GRİBİNE KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINIR?
Çalışmanın yazarları ayrıca, taraftarların deve sütü veya idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınmaları gerektiğini söyledi.