Tgrt Haber

Dışişeri'nden 10 büyükelçiye Kavala ayarı: Görev sorumlulukları içinde kalın

19 Ekim 2021 10:13
Dışişeri'nden 10 büyükelçiye Kavala ayarı: Görev sorumlulukları içinde kalın

Dışişleri Bakanlığı, Osman Kavala’nın yargılandığı davayla ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle 10 ülkenin Ankara büyükelçisini çağırdı. Görüşme sonrası bakanlıktan yapılan açıklamada "Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözleşmesi kapsamında görevlerinin sorumlulukları içerisinde kalma konusunda uyarılmışlardır" denildi.

Osman Kavala'nın yargılandığı davanın hukuksuz şekilde yürütüldüğünü öne süren 10 ülkenin büyükelçilikleri ortak bir açıklama yayınladı. Skandal açıklama sonrası Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan 10 ülkenin diplomatik misyon şefi, görev sınırları içerisinde kalmaları konusunda uyarıldı.

SKANDAL AÇIKLAMA TEPKİ ÇEKTİ

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Paylaşılan çağrıda Osman Kavala'nın 4 yıldır tutuklu olmasının Türkiye'de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğü öne sürüldü.

10 ülkenin Ankara'daki büyükelçileri, Osman Kavala'ya ilişkin açıklama nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçiler saat 10.00 itibariyle Bakanlık yerleşkesine geldi.

DIŞİŞLERİ'NDEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı büyükelçilerle gerçekleştirilen görüşme sonrası bir açıklama yayınladı.

Açıklama şu şekilde: Ülkemizde devam eden bir davayla ilgili olarak, diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde dün akşam ortak bir açıklama yayımlayan Ankara’daki bir grup Büyükelçi bu sabah Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır.

Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, sözkonusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir.

Adıgeçenlere, Anayasamızda da kayıtlı olduğu üzere, Türkiye’nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu vurgulanmış ve Türk yargısının bu tür sorumsuz açıklamalardan etkilenmeyeceği hatırlatılmıştır.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, bazı ülkelere yönelik verdiği ve yıllardır uygulanmayan kararlarını görmezden gelenlerin, sadece Türkiye ile ilgili davalara odaklanmalarının ve özellikle Kavala davasını sürekli ve ısrarla gündemde tutmaya çalışmalarının samimiyetsiz ve çifte standartlı bir yaklaşım olduğuna dikkat çekilmiş, Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözleşmesi kapsamında görevlerinin sorumlulukları içerisinde kalma konusunda uyarılmışlardır.

10 ÜLKEDEN SKANDAL ÇAĞRI

10 ülkenin ortak açıklaması şöyle: Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların oluşturulması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Hukukun üstünlüğünden bahseden batı Türk yargısına talimat veremez. Bunu kabul etmiyoruz. Burası çadır devleti değil. Herkes aklını başına alsın" skandal çağrıya tepki gösterdi.

KAVALA'NIN YARGI SÜRECİ

17 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alınan Osman Kavala, 1 Kasım’da tutuklandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 10 Aralık 2019’da Kavala’nın derhal salıverilmesi yönünde karar verdi.

‘Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen davanın 18 Şubat 2020’deki altıncı duruşmasında Kavala beraat etti ve tahliyesine karar verildi. Ancak kararın ardından İstanbul başsavcılığı Kavala hakkında darbe girişimi bağlamındaki soruşturmada gözaltı kararı bulunduğunu duyurdu.

Kavala 19 Şubat 2020’de darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla yürütülen dava kapsamında yeniden tutuklandı.

Kavala haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 4 Mayıs 2020’de Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuru 15 üyeli mahkeme tarafından 29 Aralık 2020’de yediye karşı sekiz oyla reddedildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...