Doç. Dr. Ali Murat Kırık'tan sosyal medya krizi uyarısı: Dijitalde dışa bağımlılık büyük risk
Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sosyal medyadaki krizin vahametine dikkat çekerek uyardı: Dijital dünyada dışa bağımlı olmak çok riskli. Yerli teknolojiler geliştirmeliyiz. Böylece bilgi ve verilerimiz de yurt içinde kalır.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Murat Kırık, yaşanan sosyal medya krizini Türkiye Gazetesi’ne değerlendirdi. Sorgulanması gereken iki temel noktanın olduğunu belirten Kırık, “Bir 1.5 milyar kişinin verileri çalındı mı? İki bu uygulamalar olmazsa dünyada iletişim duracak mı? Geçmişte de benzer krizler yaşandı. Ancak hâlâ bu uygulamalara alternatif bulamadık. Olan alternatifleri de yaygınlaştıramadık" dedi.
YERLİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRİLMELİ
Teknolojide dışa bağımlı olmanın risklerinden bahseden Kırık, "Teknoloji ile dijital dünyada dışa bağımlı olmak bir takım risk ve tehditleri beraberinde getiriyor. İşte bu sebeple yerli ve millî teknolojilerin gelişimi son derece önemli... Tıpkı yerli otomobil TOGG örneğinde olduğu gibi ortak girişim şart. Aksi takdirde bu tip krizlerle sürekli karşı karşıya geldiğimizde iletişim problemleri yaşanmaya devam edecek ve B planı devreye girmeyecek” diye konuştu.
Türkiye’de 60 milyon sosyal medya kullanıcısının olduğu düşünülürse durumun vahameti çok daha iyi anlaşılacaktır. Yerli ve milli teknolojiler, verilerin ülke içinde kalmasını sağlayacak, bu tip skandallar da ortadan kalkacak.