Doğa yürüyüşleriyle huzur buluyorlar
Gümüşhane’de kurulduğu günden beri şehrin dağlarını karış karış gezen Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular, yılın son gününde de doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.
Arazisinin yüzde 60’ını dağların oluşturduğu Gümüşhane’de 2008 yılında dönemin Valisi Enver Salihoğlu’nun telkinleriyle bir grup doğa sever tarafından kurulan GÜDAK, o günden bugüne iki haftada bir düzenlediği doğa yürüyüşü etkinlikleriyle katılımcıların bir günlüğüne de olsa stresten arınmasını, doğayla buluşmasını sağlıyor. Yıllardan beri düzenledikleri etkinliklerle hem spor yapan hem de şehrin tanıtımına katkı sağlayan GÜDAK, şehrin hemen hemen tüm noktasında bulunan dağlara ayak izi bırakıyor.
2017 yılının son gününde Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde yürüyüş düzenleyen GÜDAK, dünyaca ünlü damlataşı mağarası olan Karaca Mağarası girişinden köyün Çiçekli Yaylası'na kadar olan 14 kilometrelik parkuru yürüdü. Büyük bir kısmı orman içinden gerçekleşen ve yer yer 40 santimetreye ulaşan kar kütlesi üzerinde gerçekleşen yürüyüşte güneşli günün tadını çıkaran sporcular, cıvıl cıvıl öten kuş sesleri arasında gerçekleştirilen yürüyüşte şehrin stres ve kalabalığından uzakta huzur dolu anlar yaşadı.
Cebeli köyü Çiçekli Mahallesi'nde kulüp başkanı Mustafa Akbulut’un evinde pişirilen organik haşlanmış patatesle öğle yemeğini yiyen sporcular, Çiçekli Yaylası'na çıktıklarında ise Gümüşhane’nin ünlü dut pekmezine kar bandırarak enerji depoladı. Orman içinden patika yoldan tekrar geriye dönen sporcular yürüyüşü Çiçekli Mahallesi'nde sonlandırdı.
Merkez ilçe ve Kelkit ilçesinden 12 sporcunun katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte bol bol fotoğraf ve video çeken Mustafa Yıldız, 2017’nin son gününde doğayla iç içe, karla baş başa güzel bir gün geçirdiklerini söyledi. Sporculardan Orhan Köse ise doğa yürüyüşü, off-road, oryantiring ve macera yarışları için eşsiz parkurlara sahip Gümüşhane’nin ziyaretçilerini beklediğini belirterek, “Yürüyüş parkurumuz Karaca Mağarası ile Limni Gölü arasındaki yol. Biz 10 kilometresini yürüyüp geri döndük ama bu yolu kullananlar 6 kilometre daha giderlerse Limni Gölü Tabiat Parkı'na ulaşabiliyorlar” dedi.
“Çok güzel ve harika bir ortamda keyif alarak bir gün geçirdik”
Grubun kadın sporcularından Emine Özengi de güzergah boyunca yol kenarındaki enerji depoları olan “Kadın tuzluğu” ve kuşburnu bitkilerini toplamayı ihmal etmedi. Uzun süredir GÜDAK’la doğa yürüyüşlerine katılan Özengi, “Çok güzel ve harika bir ortamda keyif alarak bir gün geçirdik. Hem spor yaptık hem doğayla iç içeydik. Coğrafyamızı da tanıma adına çok güzel bir yürüyüştü. Bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kulübün en kıdemli kadın sporcularından Kıymet Koyun ise “nefis bir yürüyüş” olarak tanımladığı etkinlikte havanın çok güzel olmasından da istifade ettiklerini, yılın son yürüyüşünü güzel bir mekanda, karlı orman yürüyüşüyle gerçekleştirdiklerini kaydetti.
“Biz bunları televizyonlarda görüyorduk, canlı canlı içinde olmak büyük bir mutluluk”
Aydın’dan Gümüşhane’ye gelen Memnune Şehitlioğlu da Aydın’dan gelip Gümüşhane’de bu ekiple tanışmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğuna değinerek, “Çok güzel programlar düzenleniyor. Ben de onlara dahil olduğum için çok mutluyum. Biz Aydın’da kar görmezken bugün dizimize kadar kar içinde yürüyoruz. Bu coğrafyayı tanıyorum yürüyüşlerle. Burada çok güzel bozulmamış, otantik bir yaylaya ulaştık. Biz bunları televizyonlarda görüyorduk. Canlı canlı içinde olmak büyük bir mutluluk” diye konuştu.
Kuruldukları günden beri 2 haftada bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut ise 2017 yılını güzel bir şekilde tamamladıklarını, 2018 yılında da doğa yürüyüşlerinin hız kesmeden devam edeceğini belirterek, her 15 günde bir Gümüşhane’nin değişik doğasını görmek isteyen herkesi etkinliklere davet etti.
“Gümüşhane’nin dört bir tarafında, bütün dağlarında adımlarımız, ayak izlerimiz var”
Yılladır Gümüşhane’nin dört bir tarafını dolandıklarını, bütün dağlarında adımları, ayak izleri olduğunu kaydeden Akbulut, geçtiğimiz yıl bunu Valilikle ortak bir kitap çalışması haline getirerek Gümüşhane’nin yürüyüş parkurlarını o kitapta herkesin ulaşabileceği bir şekle getirdiklerini hatırlattı.