Tgrt Haber

Doğal gaz patlamalarına karşı nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanlara göre patlamaların en önemli sebebi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
29 Eylül 2023 12:34 - Güncelleme : 29 Eylül 2023 12:44

Önce İstanbul sonra Ankara’da meydana gelen doğal gaz sıkışmasından kaynaklı patlamalar vatandaşları tedirgin etti. Peki bu patlamaların nedenleri nedir? TGRT Haber’de İş Güvenliği Uzmanı Şimşek, patlamaların en önemli nedenlerinden birini eski set üstü ocaklar olduğunu söyledi.

Kombinin bulunduğu ortam hav almalı

Dün İstanbulŞirinevler​'de, bugün Ankara​ Mamak’ta doğal gaz​ patlaması meydana geldi. İstanbul’da 2 kişi hayatını kaybederken Ankara’daki elim olayda ise 1 kişi hayatını kaybetti. Peki doğal gaz sıkışmasından kaynaklanan patlamalar neden meydana geliyor? TGRT Haber’de İş Güvenliği Uzmanı Ogün Şimşek, eski model set üstü ocaklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

DOĞAL GAZ PATLAMALARINA KARŞI SET ÜSTÜ OCAKLARA DİKKAT!

Doğal gaz patlamalarının en önde gelen nedenlerinden biri olarak set üstü ocaklarını gösteren Şimşek, şunları söyledi: “Bu set üstü ocaklarda ateş söndüğü an gazı kesen otomatik sistemler yok. Su veya süt gibi bir şeyler ocağı söndürdüğünde gaz çıkışı devam ediyor. Gaz yere çöktüğünden fark edilmiyor. Kişi tekrar ateşi yakmaya kalktığında ya da elektriği yaktığında patlamalara neden oluyor. Patlama​ ve yangınlar gelişiyor. Diğer bir neden ise kombiler kapatılmış balkonlara koyuyoruz. Ayrıca pencereyi kapadığımızda bu kez kombi ortamdaki oksijeni kullanıyor. Bir zaman sonra oksijen bulamayan kombi sönüyor. Gazı otomatik kesmiyorsa patlamaya neden oluyor. Yapılması gereken ilk şey elektriğin kesilmesi gerekiyor.”

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

-Mutfak cama yakınsa ve otomatik gaz kesme sensörü yoksa bu tehlikeye acıktır.

-Set üstü ocakların değişmesi gerekiyor.

-Kombinin bulunduğu ortamın oksijen alıyor olmalı

Doğal gaz patlamalarına dikkat

-Kombiden çıkan borunun en az bir buçuk metre olmalı

-Bakımlar yapılmalı. Ehliyetli ve yetkili kişilerce yapılmalı.

-Borulara zarar vermemeli ve gömülmemeli duvarlara.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...