'Çok hasta çok ücret' devri tarih oluyor! Sağlık Bakanlığı'ndan doktorlara ‘kamu hekimi’ statüsü
Pandemi sürecinde fedakarlık örnekleriyle herkesin takdirini kazanan doktorların sağlıkta şiddet ve özlük hakları için yaptığı eylemler ve çağrılar karşılık buluyor. Sağlık Bakanlığı'nın 14 Mart Tıp Bayramı'nda vereceği müjdenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Son dakika haberine göre sağlık çalışanları için 9 maddelik yeni düzenleme yapılacak.
Son zamanlarda gündemden düşmeyen doktorlar için yürürlüğe girmesi planlanan 9 maddelik düzenlemede, sağlıkta performansa dayalı ücretlendirme, yerini devlet güvencesinde temel ücrete bırakacak. Yani hekimlerin baktıkları hasta kadar ücret aldıkları dönem tarihe karışacak. Ayrıca sağlık çalışanlarına açılan mesleki davalarda da hekimler devlet korumasına alınacak. 9 maddelik düzenlemede emeklilik ücreti konusuna da değinilerek kamu hekimi statüsüne uygun makul emeklilik ücreti getirilmesi planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart Tıp Bayramı’nda açıklayacağı bilinen reform paketinde, hekimlere devlet güvencesinde makul bir temel ücret düzenlemesi içeren yasal düzenleme bekleniyor.
‘ÇOK HASTA ÇOK ÜCRET’ DEVRİ TARİH OLUYOR
IMF ve Dünya Bankası tarafından da desteklenen Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, performansa dayalı ücretlendirme sisteminin yerini sabit ödemenin alması bekleniyor. Böylece hekimlerin yaptıkları işlem başına puan toplayarak ücret almasına dayanan sistem, geçerliliğini yitirecek. ‘Daha çok hasta daha çok ücret’ diye özetlenebilecek sistemin yerini kamu hekimliği sağlık sisteminin almasıyla kamu yararının daha çok gözetileceği düşünülüyor.
“PERFORMANS HAVUCUYLA AŞIRI HASTA BAKTIRILIYORDU”
Aydınlık gazetesinin haberine göre, Cumhuriyetçi Hekimler Grubu İkinci Başkanı Dr. Hikmet Çevik yaptığı açıklamada, sağlık sisteminde hekim ücretlendirme politikasının belirleyici olduğunu belirterek performansa dayalı ücretlendirmenin ana işlevinin sağlık sistemini piyasaya uygun hale getirmek olduğunu söyledi. Yan unsur olarak da hekimlere performans havucu gösterilerek aşırı hasta baktırıldığının altını çizen Çevik, “Artık performansın yerini sağlam bir temel ücret alıyor. Zaten performans ödemeleri uzun süredir aksıyordu. Hastanelerin yarısı performans dağıtamaz hale geldi” dedi.
MUAYENE SÜRESİ KISALDI, HATA RİSKİ ARTTI
Performansa dayalı ücretlendirme, çok sayıda sorunu beraberinde getirdi. Sağlık sistemine olan talep arttı. Polikliniklerde, acil servislerde yoğunluk oluştu. Benzer şekilde tetkik sayıları da arttı. Sağlık Bakanlığının 2017 yılında açıkladığı verilere göre Türkiye en fazla MR çektiren ülke oldu.
Daha fazla hasta, muayene süresini kısaltırken sağlık sistemi hekimlere 5 dakikada bir hasta bakmayı dayattı. Muayene süresinin kısalmasıyla hata riski arttı. Sağlık hizmetinin kalitesi düştü. Üçüncü basamak eğitim araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinin eğitim ve araştırma ayağı aksadı. Daha fazla tetkik daha fazla hasta derken asistan hekimlerin eğitimine ayrılan süre azaldı. Yeni düzenleme bu bakımdan da önemli.
MAHKEMELERDE DEVLET KORUMASI
Dr. Hikmet Çevik, hekimlerin mahkemede birinci sınıf tüccar statüsünde de yargılandığının da altını çizdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da hekimlerin tıpkı hakimler gibi uygulamadan kaynaklanan tazminat davalarında devlet koruması altına alınacağını açıklamıştı.
9 MADDEDE YENİ DÖNEM
- Hekimler, temel sabit ücret alacak, performans belirleyiciliğini kaybedecek.
- Performans sisteminin sonucu hastanelerdeki hasta yükü azalacak
- Hasta yükü nedeniyle yaşanan şiddet olayları azalacak
- Performans dayatması nedeniyle yaşanan hata riski azalacak
- Sağlık harcamaları azalacak
- Üniversiteler asli görevleri olan tıp eğitimine daha fazla zaman ayırabilecek
- Hekimlere tazminat koruması sağlanacak uzmanlık alanlarındaki kan kaybının önüne geçilecek
- Hastanelerdeki yük azalmasının sonucu sağlık hizmetinde kalite artacak
- Kamu hekimi statüsüne uygun makul bir emeklilik ücreti geliyor.