Dolandırıcılara dikkat, denedikleri son yöntem pes dedirtti! Siber güvenlik uzmanı uyardı: Hediye çeklerine dikkat edin
“Kargonuz teslim edilemedi", "ödül kazandınız", "iş başvurusu" mesajları ve sahte internet siteleri. Siber dolandırıcılar vatandaşları tuzağa düşürmek için her gün yeni bir yöntem geliştiriyor. Peki dolandırıcıların ağına düşmemek için nelere dikkat etmek lazım? TGRT Haber'e siber güvenlik uzmanı Bilgehan Üstündağ, kritik uyarılarda bulundu.
Dolandırıcılar vatandaşları tuzağa düşürmek için her gün yeni yöntemler geliştiriyorlar. Teknoloji bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan da olumsuz olaylara yol açabiliyor. Kargonuz teslim edilemedi, ödül kazandınız, iş başvurusu mesajları ve sahte internet siteleri. Gelen linke tıkladığınızda ya da kopya sitelere girdiğinizde dolandırıcılar bilgilerinizi ele geçiriyor ve anında hesaplarınızı boşaltabiliyor. Son zamanlarda sanal numaralardan gelen aramalar da dolandırıcıların en fazla başvurduğu yöntemlerden biri haline geldi. TGRT Haber’den Merve Ayhan ve kameraman Burak Taştan, dolandırıcılık yöntemlerini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini siber güvenlik uzmanı Bilgehan Üstündağ’a sordu.
BANKAYI GERİ ARAYIN
Sanal numaralardan gelen aramalar üzerine yapılan dolandırıcılıkla ilgili dikkat edilmesi gerekenlere değinen Bilgehan Üstündağ, şunları söyledi: “Muhakkak numaranın bütününe bakılarak açılması gerekiyor. Tereddütte kaldığı an çağrıyı sonlandırması bankanın resmi numarasını araması gerekmekte. Muhakkak mobil güvenlik uygulamaların cihazlarda kurulu olması internet üzerinden alışveriş yaparken de dikkatli olmak gerekiyor.”
HEDİYE ÇEKLERİNE DİKKAT
“Emaillere gelen hediye çeklerine” dikkat çeken Üstündağ, şu konularda uyarılarda bulundu: “Hediye puanlar tanımlandığıyla ilgili bilgiler gelebilir. Mailin gönderen kullanıcının kim olduğuna mailin alan adının gerçekten o elektronik marketin ya da bankanın mı olup olmadığıyla eşleştirmek gerekiyor.”
BANKA İŞLERİNİ WİFİ ÜZERİNDEN YAPMAYIN
Üstündağ, sadece sanal numaralar ve sahte linklere değil halka açık kablosuz Wifi ağlara da dikkat etmek gerektiğini söylüyor. “Özellikle banka işlemlerinin Wifi bağlantısı üzerinden yapılması dolandırıcıların iştahını kabartıyor” diyen Üstündağ, şunları söyledi: “Kalmış olduğumuz oteller halka açık restoranlar gibi yerlerde güvenli wifiler bulunuyor ama saldırganlar bazen kendilerini wifi servis sağlayıcısı gibi gösterebiliyor” dedi.
KİŞİSEL BİLGİLERİNİZİ VE PAROLANIZI PAYLAŞMAYIN
“Siber dolandırıcıların tuzağına düşmemek için şüpheli kaynaklardan gelen e-postaları açmayın” diyen Üstündağ, şu uyarılarda bulundu: “Bağlantıları tıklamayın ve ekleri indirmeyin. Gerçek olamayacak şekildeki cazip tekliflere inanmayın. Zararlı yazılımlara karşı antivirüs programları kullanın. Kimseye kişisel bilgilerinizi ve parolalarınızı vermeyin.”