Dünya'nın şekli değişti: Deprem sonrası yeryüzü zıt yönde 7 metre hareket etti
Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, yeryüzünde de kırık ve yarıklara yol açtı. Depremin sonuçlarını inceleyen uzmanlar; arazilerin zıt yönlerde yaklaşık 7 metreye kadar hareket ettiğini, Dünya'nın yüzeyinde 2 büyük çatlak oluştuğunu işaret etti.
6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 11 ilde ağır kayıplara yol açan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede yaralar hızla sarılmaya çalışılırken, depremin neden olduğu tahribat ise uluslararası alanda çeşitli araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Depremden etkilenen birçok ilde büyük yarıklar oluşurken, uzmanlar yeryüzünde önemli bir şekil değişikliği olduğunu belirtiyor.
İngiliz haber ajansı Reuters da şiddetli depremler sonrası yeryüzünde önemli değişiklikler ortaya çıktığını işaret ederek, depremin sonuçlarını ayrıntılı bir biçimde inceledi. Uzmanlar, 7 metreyi bulan kırıkların oluştuğu yeryüzünde önemli şekil değişikliği yaşandığını belirtti.
"Dünya'nın şeklinin değiştiği gün" başlıklı analizde depremlerin oluşturduğu yarıklar ve kırıklar uydu görüntüleri ve grafiklerle mercek altına aldı. Deprem ve artçı sarsıntıların ardından Türkiye ve Suriye'nin kuzeyinde zeminin yarıldığı ve farklı yönlere sürüklendiği belirtildi.
ZIT YÖNLERE 7 METRE HAREKET ETTİ
Depremler sırasında yeryüzünün hareket ettiği yönlere ilişkin bir grafikte, zıt yönlü olarak yaşanan değişimlerin yer kabuğunda oluşan 7 metrelik yarıklara yol açtığı ele alındı. Depremin merkez üssünden yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan Hatay'ın Tepehan Mahallesi'nde dahi kaydedilen büyük yarıkların, depremin boyutunu gösterdiği ifadeleri yer aldı. Çeşitli görsellere yer verilerek, arazinin zıt yönlerde 7 metreye kadar hareket ettiği iki kırılmanın yüzlerce kilometre uzandığına dikkat çekildi.
'DÜNYA'NIN YÜZEYİNDE 2 BÜYÜK ÇATLAK AÇTI'
Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde ve Kahramanmaraş'ın Tevekkeli köyündeki yüzey hareketi uzaydan kayıt altına alınırken, "Tüm köy birkaç metre hareket etmiş gibi görünüyor. Çatlaklar, tarlaları ve yolları kesiyor. Depremler, Dünya'nın yüzeyinde iki büyük çatlak açtı. Bunlardan daha uzun olanı, Türkiye'nin güneyinde yaklaşık 300 kilometre boyunca uzanıyor" ifadelerine yer verildi.
'ÇOK BÜYÜK VE GÜÇLÜ DEPREMLER'
NASA'da görev yapan jeofizik uzmanı Eric Fielding, "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi" derken, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Chris Milliner ise deprem sırasındaki zıt yönlü hareketler sonucu oluşan 5 ila 7 metrelik yer değişimleri, felaketin boyutunun belirlenmesinde önemli bir etken olduğunu kaydetti.