Tgrt Haber

Düzce depremi Marmara depremini tetikler mi? Deprem uzmanları net konuştu: İlişkisi yok

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
23 Kasım 2022 10:19 - Güncelleme : 23 Kasım 2022 11:36

Düzce’de 5,9 şiddetinde meydana gelen deprem korkuttu. Deprem çok geniş bir alanda hissedilirken insanlar geçeyi dışarıda geçirdi. Deprem, beklenen büyük Marmara depremini de akıllara getirdi. Peki Marmara depremini tetikler mi? Deprem uzmanları TGRT Haber’de cevapladı. 

Marmara Denizinde 7 üstünde deprem bekleniyor.

Düzce​'nin Gölyaka ilçesinde 5,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem​ korkuttu. Yerin 6.5 kilometre derinliğinde meydana deprem İstanbul​, Ankara​, Sakarya​, Bolu, Bursa, Zonguldak gibi çevre illerde de hissedildi. Can ve mal kaybının meydana gelmediği depremin ardından 100’ü aşkın artçı deprem oluştu. Vatandaşlar geceyi dışarıda geçirdi. Düzce’de beklenmedik olan şiddetli deprem beklenen Marmara depremini akıllara getirdi. Peki Düzce depremi Marmara depremini tetikler mi? TGRT Haber’de deprem uzmanları önemli açıklamalarda bulundu. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAYAT KURTARDI! 5’E YAKIN ARTÇILAR MÜMKÜN

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Düzce’de meydana gelen depremin 700 bin ton dinamit patlamasına eşdeğer bir enerji ile ortaya çıktığını belirterek depremin geniş bir alanda hissedilmesinin nedenlerini şöyle anlattı: “Depremin sığ olması yani yüzeye yakın bir yerde olması nedeniyle geniş alanda hissedildi. Diğer ise zemindir, zayıf zemin olması, zeminin gevşek alüminyumdan olmasıdır. Bunlar deprem dalgalarını büyüterek binalara yansıtır. Bu yüzden şiddetli hissedildi. 5’e varan artçı depremler olabilir” dedi. 

Düzce depremi Marmara depremini tetikler mi? Deprem uzmanları net konuştu: İlişkisi yok

MARMARA DEPREMİNİ TETKLER Mİ?

“Bu bölge için daha büyük bir deprem beklentisi söz konusu değil” diyen Tüysüz, “Türkiye’de bu büyüklükte fay üretebilecek 485 fayı var. Bu oldukça fazla bir rakam. 24 il ve 110 ilçe bu fayların üzerine kurulmuş. Düzce’de ağır hasar olmamasının nedeni 1999’da büyük hasar gören Düzce’nin yapı kurallarıdır. Yüzde 80’ı yenilendi, kentsel dönüşümden geçti” dedi. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra iki büyük deprem beklediklerini belirten Tüysüz, “Bunlardan biri Düzce depremiydi, 12 Kasım 1999’da gerçekleşti. Biri de Marmara depremidir ve halen olmadı. Batı’da Marmara Denizinin içinde 7’nin üstünde deprem bekliyoruz” dedi. 

İŞTE DEPREM BEKLENEN ŞEHİRLER 

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, Düzce’de yapıların 1999’dan sonra deprem yönetmenliğe uygun yapılmasının hasarı engellediğini söyledi. “Zeminin ova üzerinde olması nedeniyle deprem dalgaları daha şiddetli hissediliyor” diyen Ersoy, bu bölgede bu denli bir deprem beklemediklerini kaydetti. Kırılmayan bir parçanın kırılmış olabileceğine dikkat çeken Ersoy, İstanbul depremine ilişkin şunları söyledi: “Marmara Denizinden Kuzey Anadolu Fay hattı geçiyor, 7 üzerinde bir deprem bekliyoruz. 23 yıl geçti üzerinden, giderek yaklaşıyoruz. Düzce depremi Marmara depremini tetiklemez, birbiriyle bağlantısı yok” dedi. Sakarya, Bursa, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir’de depremler olabileceğine dikkat çeken Ersoy, “Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem bölgesidir, bundan etkilenmeyecek bir yer yok” dedi. 

Düzce depremi Marmara depremini tetikler mi? Deprem uzmanları net konuştu: İlişkisi yok

Vatandaşlar geçeyi sokakta geçirdi.

SIĞ DEPREM! BEKLENENDEN FAZLA HASAR OLABİLİR 

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, depremin Karadere fayında meydana geldiğini söyleyerek “Düzce fayının batısında. Kuzey Anadolu fay kuşağının en aktif olduğu kısımdır” dedi. Yapıların deprem yönetmenliğine göre yeniden yapılması gerektiğini kaydeden Eyidoğan, “Sığ depremdir. Hasarlar beklenenden fazla olabilir” dedi.

Eyidoğan deprem anında yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Çök, kapan ve tutun pozisyonu almalıyız. Başımızı korumalıyız. Sarsıntı bitene kadar bu pozisyonda durmalıyız. Eşyaların olduğu alanlardan uzak durmalıyız. Doğal gaz ve elektriği kapamalıyız. Deprem sırasında sağa sola kaçışmamak lazım. Sarsıntı geçtikten sonra binadan çıkmak lazım. Arabadaysanız durup geçmesini beklemek lazım” dedi. 

"MARMARA'DA KIRILMASI BEKLENEN İKİ ALAN VAR"

Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, depreme ilişkin şunları söyledi: “Marmara’da iki alan var. Ancak hangisinin önce kırılacağını bilmiyoruz. Bu deprem Marmara depremini ekilemez. Türkiye’nin her yerinde bu tür depremler beklenebilir. Depreme dayanıklı bilinçli bir toplum olmalı ve yapılar üretmeliyiz.”  

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...