Tgrt Haber

Düzce'de 'yanan su'ya inceleme: Depremle ilgisi var mı?

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
29 Kasım 2022 20:56 - Güncelleme : 29 Kasım 2022 21:15

Geçtiğimiz gün 5,9'luk depremle sarsılan Düzce'nin Gölyaka ilçesinde yer altından çıkan 'yanan su'ya ilişkin inceleme başlatıldığı öğrenildi. Görenleri hayrete düşüren olayla ilgili konuşan deprem uzmanı Hasan Sözbilir, suyun ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek depremle doğrudan bağlantılı olmasa da fayların varlığıyla ilişkili yapı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Düzce​'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9'luk son depremin ardından yer tabanında görülen kırıkların ardından bölgede şimdi de yanıcı özellikte su çıktığı iddia edildi. Yeşilova'ya bağlı köyde yaşayan vatandaşların durumu yetkili birimlere bildirmesiyle Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ekiplerinin araştırma yapacağı öğrenildi. AFAD, ekiplerinin de çalışma başlattığı olayla ilgili sudan alınan numuneler ilgili birimlere gönderilecek.

'ARTEZYEN KUYUSUYLA BAŞLADI'

Bölgede incelemelerde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem​ Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sürecin birkaç yıl önce artezyen kuyusunun açılmasıyla başladığını aktardı.

1999 depreminden bugüne yeraltının sıkıştığını, stres altında kaldığını belirten Sözbilir, "Aşağıdaki yeraltı sularıyla daha aşağıda var olan doğal kaynaklar olabilir çünkü suyun içine baktığımızda kükürt var. Bir de yanıcı özelliği var, metanla ilgili bir sıkıntı da var burada. Burada bir jeolojik ortam var. Şu anda iki fayın arasındayız. Analiz anlamında ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerekiyor ama şu anda söyleyebileceğimiz şey; doğal bir olay olduğu ve depremle doğrudan bağlantılı olmasa da fayların varlığıyla ilişkili yapı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir, şunları kaydetti:

"Herhangi bir tehlike doğurmaz ama tabii ki bunun nedenini araştırmak gerekiyor. Tam olarak ne olduğunun mutlaka ortaya konması gerekiyor. Bu suyla sulama yapılamaz şu anda çünkü içinde kükürt ve yanan bir şey var. Bunla sulama yapılma olasılığı yok, mutlaka analizinin yapılması gerekiyor. Bu rengi alması ve o şekilde köpürmesinin nedeni ortaya konmadan hiçbir yerde kullanılamaz bu su. Buradaki yerin jeolojik yapısından kaynaklı, yani bölgede demek ki jeotermal bir mekanizma var."

'YENİ BİR ŞEY DEĞİL'

Artezyen kuyusunun yaklaşık 20 yıldır bulunduğunu söyleyen Yeşilova Köyü Muhtarı Halit Zerin olayın 4 yıldır tanığı olduğunu aktardı. Zerin, "Daha önce de buradan bu şekilde çıktı. Arkadaşlar yanlışlıkla çakmakla yakmışlar, söndürmekte güçlük çektik. 4 yıldır kontrolümüzde, bilgimiz dahilinde olan bir şey. Yeni bir şey değil. Yani bu yanan suyla ilgili 'Tutuştu, depremden sonra falan...' diye bir şey olmasın. Kesinlikle öyle bir şey yok" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...