Tgrt Haber

Emekli Tümamiral'den 'savaş' uyarısı: Boğazlar artık güvenli değil!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
20 Temmuz 2023 06:38 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 07:00
Emekli Tümamiral'den 'savaş' uyarısı: Boğazlar artık güvenli değil!

Rusya'nın tahıl anlaşmasını uzatmama kararı sonrası Karadeniz'de büyüyen tehdide dikkat çeken Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, "Türkiye savaşa sokulmak istenebilir” dedi.

Rusya​, 17 Temmuz’da sona eren KaradenizTahıl Koridoru​ Anlaşması’nı uzatmayacağını açıklaması sonrası Karadeniz’de gerginlik had safhaya ulaştı. Anlaşmasının askıya alınmasına karşı Rusya'yı devre dışı bırakacak yeni bir koridor arayışları gündemdeyken Moskova'dan karşı hamle geldi.

KORİDOR TIKANINCA GÖZLER TÜRKİYE​'DE

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'den Ukrayna​ limanlarına giden tüm gemilerin potansiyel askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirileceğini duyurdu. Açıklamada, "Bu tür gemiler, Ukrayna'da Kiev rejimi tarafında çatışmaya müdahil olmuş, askeri yük taşıyıcısı olarak değerlendirilecektir" denildi.

Hal böyleyken gözler, daha önceki tahıl anlaşmalarının baş aktörü Türkiye'ye çevrildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) binasında yaptığı açıklamada, “Türkiye, BM ve Ukrayna ya da başka ülkeler ya mevcut çerçeveyi kullanabilir ya da yeni bir girişim ortaya koyabilir” dedi.

Bu gelişmeler yaşanırken Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin savaşa sokulmak istenebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Karadeniz’deki deniz yetki alanlarının tartışmalı olduğuna dikkat çeken Gürdeniz, “Türkiye Kırım’ı Rus toprağı olarak tanımıyor. Dolayısıyla Kırım Yarımadası açıklarındaki deniz yetki alanını Ukrayna sahası olarak kabul ediyor. Ama Rusya tek taraflı olarak ‘benim’ diyor ve bu bölgeyi savaş alanı/kriz alanı olarak ilan ediyor. Dolayısıyla Rusya şu an bölgede abluka uygulayabilecek bir güce sahip” dedi.

BOĞAZLAR ARTIK EMNİYETLİ DEĞİL

Ukrayna dışişleri bakanının “Gerekirse tahıl koridorunu işleteceğiz” sözlerinin altını çizen Gürdeniz bu ifadenin Türk boğazları için kritik olduğunu vurgulayarak, “Bunun alt metni: Odessa’dan veya diğer Ukrayna limanlarından çıkacak nakliyatın Türk boğazlarına yönelmesi sağlanacak. Bu koridorun, Rusya tarafından IMO’ya verilen bildiriler paralelinde artık emniyetinin olmadığı kesin. Böyle bir durum ortadayken Türkiye’nin kalkıp ‘Ben gönüllüyüm’ demesi benim ‘jeopolitik bir intihar’ olur. Ankara bu baskılara direnebilmelidir. Türkiye’yi Karadeniz’de aktif tarafsızlık politikasından uzaklaştırabilecek en büyük senaryo bana göre tahıl senaryasodur” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...