Tgrt Haber

Emir-komutaya barış kriteri

18 Ağustos 2016 05:52
Emir-komutaya barış kriteri

KHK ile Genelkurmay başkanının görevlerinde değişiklik yapıldı. "Savaşta ve barışta TSK'nın komutanı" ifadesinden 'barışta' çıkarıldı. Amaç, emir-komuta zincirideki olası kalkışmaları bertaraf etmek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan son Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanan 670 ve 671 sayılı Kanun Hükmünde kararnameler (KHK), Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. FETÖ'nün kökünü kazayacak çok önemli düzenlemelerin yer aldığı KHK'lerde, Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkisine ilişkin kritik bir değişiklik dikkat çekti. Genelkurmay Başkanı'nın Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun'da yapılan değişiklikle, TSK'nın emir - komuta zinciri içinde yaşanabilecek olası kalkışmaların önü kesilmiş oldu. Buna göre mevcut kanunda yer alan, "Genelkurmay Başkanı, barışta ve savaşta Silahlı Kuvvetler'in komutanıdır" hükmü, yeniden düzenlendi ve "barışta" ifadesi madde metninden çıkarıldı. Böylece, Genelkurmay Başkanı'nın TSK'nın komutanlığı görevi sadece "savaş" hali ile sınırlı kalmış oldu.

SADECE SAVAŞ HALİYLE SINIRLI

Değişiklik, Anayasa'nın "Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı" başlıklı maddesi ile kanunun uyumlu hale gelmesini de sağladı. Anayasa'nın 117. maddesi, Genelkurmay Başkanı'nın başkomutanlık görevinin, "savaş" hali ile sınırlı olduğunu düzenliyor.  Aynı maddede, Genelkurmay Başkanı'nın "savaş" halindeki başkomutanlık görevinin, "Cumhurbaşkanlığı namına" yerine getirileceği de vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa'nın 104. maddesinde ise "TSK'nın başkomutanının TBMM adına Cumhurbaşkanı olduğu" belirtiliyor.  

DENİZCİYE DE GENELKURMAY YOLU

671 sayılı KHK'de, kuvvet komutanı olmasa dahi, orgeneral ve oramirallere Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılmış oldu. Genelkurmay Başkanı, daha önce olduğu gibi, Bakanlar Kurulu'nun teklifi ile yine Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Ancak Cumhurbaşkanı bu atamayı,sadece kuvvet komutanları arasından yapmak zorunda kalmayacak. Cumhurbaşkanı, TSK'daki orgeneral ve oramiraller arasından da Genelkurmay Başkanı atayabilecek. Böylece, ataması yapılacak ismin kuvvet komutanı olması şartı kaldırılmış oldu.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...