Tgrt Haber

En değerli döneminde zeytin ticaretinden vazgeçtiler! 165 bin zeytin ağacı ne olacak?

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
25 Temmuz 2023 23:30 - Güncelleme : 26 Temmuz 2023 00:00

Avrupa'da kuraklık krizinden dolayı üretimi azalan zeytin ve zeytinyağı üretiminin Türkiye'deki değeri artıyor. Tüm bunlara karşı üretimin yapıldığı Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü ve Edremit'teki zeytin fabrikasının Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapatılması tartışmaya yol açtı. 165 bin zeytin ağacının bulunduğu arazinin imara açılacağı iddia edilirken Vakıflar Genel Müdürlüğü ise bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Avrupa​'da zeytin​ ve zeytinyağı​ üretimi, kuraklık​ krizine girdi. Türkiye​'de ise üretimi değerlenen zeytinyağı fiyatı rekora göz kırptı.

Zeytin üreticileri ise Avrupa'ya ihracata kısıtlama getirilmesini talep ediyor. Litre fiyatının 200-250 TL aralığında olduğunu belirten üreticiler, ihracat kısıtlaması getirilmediği takdirde fiyatların 2024'te 300-350 TL aralığını bulabileceğini belirtiyor.

Yıllardır kamuya ait zeytinlik arazilerden zeytinyağı, zeytin ve sabun gibi ürünler üreten ve bunların satışını yapan Vakıflar Genel Müdürlüğü ise tartışmalı bir karara imza attı.

83 YILLIK İŞLETME KAPATILDI

Müdürlük, zeytin üretiminin yapıldığı 83 yıllık işletme olan Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü ve bağlı bulunduğu Edremit'teki fabrikanın kapısına kilit vurdu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onlarca işçinin çalıştığı fabrikada üretimin durdurulması büyük tepkiye yol açtı. 

165 BİN AĞAÇ BULUNUYOR

İşletme Müdürlüğü’ne bağlı 14 bin dekar arazide yaklaşık 165 bin adet zeytin ağacı bulunuyor. Bu zeytinlikler tatil beldesi olan Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk ve Edremit’te yer alıyor.

Bu nedenle de tatil beldelerindeki milyonlarca lira değerindeki zeytinliklerin imara açılacağından endişe edildi.

MÜDÜRLÜKTEN İDDİALARA YANIT

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden ise zeytinliklerin ranta açılacağı iddialarına dair yanıt geldi. Yapılan açıklamada "Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesinin faaliyetlerine son verilmiş olması, zeytinliklerin sahipsiz kalacağı ve ranta açılacağı anlamına gelmemektedir. "Zeytin arazileri serbest olarak kiradadır ve rutin aralıklarla kontrol edilmektedir" denildi.

https://twitter.com/dmmiletisim/status/1683837825081548804

İŞÇİLERE NE OLACAK?

Zeytin ve zeytinyağı üretiminde, 10’unu memur, 42’si de işçi kadrosunda yer almak olmak üzere 52 kişi çalışıyor. Fabrikanın kapatılmasından sonra işçilere ne olacağı ise merak ediliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde, zeytinlikler ile fabrikaya dair şu bilgiler yer alıyor:

“Zeytinlik arazileri Ayvalık Vakıf Zeytinlikler İşletme Müdürlüğü eliyle yönetilmektedir. Müdürlüğümüz 1940 yılında kurulmuştur. Bu amaçla tarihten gelen bir kamu bilinciyle, kendi tesislerinde üretimini gerçekleştirdiği zeytin, zeytinyağı ve diğer ürünlerini Vakıflar markası ile kendi satış noktalarında ve diğer yöntemler ile tüketiciyle buluşturmaktadır.”

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...