Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’nın en büyük doğal gaz deposunun açılışını yapacak

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Sabah
16 Aralık 2022 08:04 - Güncelleme : 16 Aralık 2022 08:14
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa’nın en büyük doğal gaz deposunun açılışını yapacak

Türkiye enerji arz güvenliğinin çok kritik bir döneminde dev bir yatırımı daha hizmetine alıyor. Türkiye’nin ilk yer altı doğal gaz tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi arttırıldı ve 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Avrupa’nın en büyük gaz depolama alanı haline gelen tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrası küresel çapta patlak veren enerji krizine karşı Türkiye​ dev bir tesise imza attı.  Enerji arz güvenliği alanındaki dev yatırımları arasında bulunan Avrupa’nın en büyük gaz depolama tesisinde çalışmalar tamamlandı. Yeni kapasitesiyle kendi alanında, denizlerde Avrupa’nın en büyük depolama tesisi unvanının da sahibi olacak tesisin genişletilmiş fazı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımı ile yarın devreye alınacak.

2 PLATFORM KURULDU

Tesisin kapasite artırma çalışmaları kapsamında, Silivri​ açıklarında deniz üstünde Piri Mehmet Paşa ve Ali Paşa olmak üzere yüzde 100 yerli 2 platform kuruldu. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk yeraltı doğal gaz depolama tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesinin artırılmasına yönelik toplam 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı.

GÜNLÜK ÜRETİM KAPASİTESİ İSE 75 MİLYON METREKÜP

Çalışmaların tamamlandığı tesiste 3,2 milyar metreküp depolama kapasitesi 4,6 milyar metreküpe, 28 milyon metreküp günlük üretim kapasitesi ise 75 milyon metreküpe çıkarıldı.

TÜRKİYE'NİN GAZ İHTİYACININ DÖRTTE BİRİNİ TEK BAŞINA KARŞILAYABİLECEK

Tesis, günlük geri üretim kapasitesiyle Türkiye'nin, en sert kış günlerinde günlük gaz ihtiyacının dörtte birini tek başına karşılayabilecek altyapıya sahip bulunuyor. Elektrik ihtiyacının tamamı 4,2 megavat kurulu güce sahip rüzgar türbiniyle karşılanacak tesis, aynı zamanda Türkiye'de karbon ayak izi sertifikası alan ilk tesisi olarak da öne çıkıyor.

TUZ GÖLÜ’NDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan, Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nde de genişletme çalışmaları devam ediyor. Tamamlandığında tesisin halihazırda 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesi 5,4 milyar metreküpe çıkacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Kaynak: Sabah

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...