Tgrt Haber

Enerji Bakanı Bayraktar yeni projeleri açıkladı: 200 milyar dolarlık yatırım geliyor

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: Ajanslar
10 Temmuz 2023 10:05 - Güncelleme : 10 Temmuz 2023 10:10
Enerji Bakanı Bayraktar yeni projeleri açıkladı: 200 milyar dolarlık yatırım geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, önümüzdeki sürece 200 milyar dolarlık bir proje setiyle hazırlandıklarını belirtti. Yerli kaynak kullanımının en üst düzeye çıkarılmasını hedeflediklerini belirten Bayraktar, " Petrolün yüzde 92’sini, doğal gazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Dışa bağımlılığı düşürmemiz lazım" dedi.

Enerji​ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar​, Türkiye’nin yeni dönem enerji yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, yenilenebilir, nükleer​, doğal gaz-petrol ve elektrik altyapısının da aralarında bulunduğu 200 milyar dolarlık proje setiyle yeni döneme hazırlandıklarını söyledi. 

Türkiye​ ekonomisinin temel probleminin, enerji ithalatının lokomotifliğini üstlendiği cari açık olduğunu belirten Bayraktar, 2035 yılına kadar planlanan toplam 200 milyar dolar büyüklüğündeki projelerle, yerli kaynak kullanımının en üst düzeye çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.

Göreve başlamasının ardından basın mensuplarıyla ilk kez bir araya gelen, "Türkiye'nin ekonomideki temel açmazlarından bir tanesi cari açık ve bu cari açığın temel sebeplerinden bir tanesi, maalesef enerji ithalatı, bahsettiğimiz dışa bağımlılık hadisesi. 2022 yılı için 96.5 milyar dolarlık bir ithalat yaptık" dedi.

'BU KADAR BÜYÜK ENERJİ İTHALATIYLA KÖKLÜ DEĞİŞİM MÜMKÜN DEĞİL'

Dünyada petrol ve doğal gaz fiyatlarının izah edilenin ötesinde bir noktaya geldiğine dikkat çeken Bayraktar, "Bu kadar büyük bir enerji ithalatıyla ekonomide de köklü bir değişimi-dönüşümü yapmak mümkün değil. Dolayısıyla biz Türkiye'nin dış politikasıyla, milli güvenlik politikalarıyla, sanayi politikalarıyla, istihdam politikalarıyla ve iktisadi politikalarıyla eşgüdüm ve uyum içerisinde politikalar geliştiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 '2035 YILINA KADAR HEDEF KOYDUK'

Önümüzdeki döneme ilişkin projelerle ilgili bilgi veren Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"2035 yılına kadar startını verip bir kısmını tamamlamamız gereken, bu dönemde başlayıp biten, bir kısmı başlayacak, bir kısmı başlamak için hukuki altyapısı hazırlanacak yaklaşık 200 milyar dolarlık projelerimiz var. Bu projelerimizin içerisinde yenilenebilir, nükleer, doğal gaz-petrol aramacılık, doğal gaz-petrol ve elektrik altyapı projelerimiz, enterkonneksiyon projelerimiz var."

Türkiye'nin muazzam bir yenilenebilir kaynağı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Önümüzdeki süreçte her yıl yaklaşık 1.500 megavat rüzgâr projesi yapma hedefimiz var. 2035'e kadar 5000 megavatlık offshore'da, yani denizde rüzgâr projemiz var. Bu 1.500 megavat, önümüzdeki 12 yılda yaklaşık 18 bin megavat ilave güç artışı ile Türkiye rüzgârda 30 bin MW kurulu güce ulaşacak. Güneşte biraz daha iddialı hedeflerimiz var. Yıllık en az 3 bin-3 bin 500 megavatlık yeni kurulu gücü devreye almamız gerekiyor, yani 2035 yılına kadar yaklaşık 40 bin megavatlık ilave hedef koyduk" dedi.

'YER ALTI KAYNAKLARI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK'

Yeni dönemde maden alanına özel bir önem vereceklerini kaydeden Bayraktar, "Madende artık Türkiye'nin net ihracatçı konuma gelmesi hedefimiz var. Hep cari açıkta doğal gaz, petrol, kömürden bahsediyoruz ama maden tarafının da büyük bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Nadir toprak elementleri, diğer metalik madenler, çinko, bakır, altın. Artık gündemde müjdeler, yeni keşifler, yeni projeler var. Bunlar tabii ki önemli, ama yerin altındaki kaynağı çıkarmazsanız ekonomiye, istihdama, bölgeye hiçbir katkısı olmaz. Madenlerin çıkarıldığı yerde ekonominin de büyümesi, istihdama katkısı, çok önem arz ediyor. Onun için yeni dönem benim öncelikli konularımdan bir tanesi yer altı kaynaklarımız olacak. Madencilik faaliyetlerini iyileştirecek çalışmaların içerisinde olacağız" diye konuştu..

'AKKUYU'DA MUAZZAM ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR'

Nükleer, biraz önce ifade ettiğimiz düşük karbonlu ekonomiler için dünyanın en çok ihtiyaç duyacağı alanlardan. Akkuyu’da şu anda muazzam bir çalışma devam ediyor. Dünyanın en büyük nükleer şantiyesi, 4 tane reaktör aynı anda yükseliyor. Seneye elektrik üretmeye başlayacağız. İkincisini-üçüncüsünü yapmayla alakalı da önemli çalışmalarımız var. Rusya’yla yaşanan kriz konusunda şunu söyleyeyim: Biz enerji diplomasisini geçmiş dönemde yoğun bir şekilde kullandık, bundan sonraki süreçte de enerji diplomasisi bu Bakanlığın temel gündem maddelerinden. Nükleerdeki hikâye devam ediyor, ikinci santral veya lokasyon diyelim, Sinop olacak. Ama bir o kadar önemli olan bizim Trakya’da mutlaka bir nükleer santrale sahip olmamız lazım. Bu arada Akkuyu’da olduğu gibi veya Sinop, Trakya’da planlanan santraller gibi konvansiyonel, büyük çaplı nükleer santrallerin dışında İngiltere ve Amerika’yla küçük modüler reaktör denilen ve Türkiye’de de üretimin daha yerlileşme imkânı olduğu yeni bir teknolojiyi yakinen çalışıyoruz

Kaynak: Ajanslar

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...