Tgrt Haber

Enerji krizi yaşayan Avrupa, turizm ve tarım için Türkiye'ye geliyor

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
19 Eylül 2022 07:34 - Güncelleme : 19 Eylül 2022 07:42
Enerji krizi yaşayan Avrupa, turizm ve tarım için Türkiye'ye geliyor

Enerji krizi yaşayan Avrupa’da seralarda üretime kısmen ara verilirken alıcılar ise Türkiye’ye yöneldi. Sektör temsilcileri ‘Şimdiden kontratlar dahil imzalandı. Bir yıldır ulaşamadığımız market sahibi şimdi bizden ürün istiyor’ dedi. Öte yandan tasarruf çağrısı yapılan Avrupalılar ise rotasını Türkiye’ye çevirdi. Turizmci kışın kapalı olan oteller ve boş kalan apart dairlerin büyük oranda doluluğa ulaşmasını bekliyor.

Avrupa’da bu sene kış bir hayli çetin geçecek. Rusya’nın vanalarını kapattığı Batı’de her gün yeni bir tedbir kararı açıklanırken enerji krizinin yol açtığı sıkıntılar büyük. Avrupa’daki çiftçiler üretime sekte vurunca Türkiye’nin ihracatında ciddi artışa yol açtı ve meyve​ sebze ihracatımız 4 milyar dolara yaklaştı.

“10 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR”

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tropikal meyve üreticisi Mustafa Ezici ve Almanya’da yaklaşık 40 yıldır yaş sebze-meyve ihracatı yapan iş insanı Mirbey Adam, son dönemde yaşanan durumu anlattı. Hollanda, İspanya ve Belçika’da yüzde 30- 40’lık üretim kaybı yaşandığını anlatan Mirbey Adam, Avrupa’da üretim düşünce Almanya’daki zincir marketlerin açığı kapatmak için Türkiye’deki üreticilere yöneldiğini söyledi. Adam “Şimdiden kontratlar dahi imzalandı. 1 yıldır ulaşamadığımız market sahibi şimdi bizden ürün istiyor. ‘Sakın kimseye mal verme, başka firmada bul’ diyor. Türkiye’nin elinde müthiş bir fırsat var. Bu kışı iyi değerlendirirsek 3,5 milyar dolarlık sebze-meyve ihracatımızı rahatlıkla 10 milyar dolara çıkarabiliriz. 2 yıl içerisinde sadece bu iki kalemde 35 milyar dolarlık ihracatı yakalamamız hiç de zor değil” dedi.

TÜRKİYE’NİN ELİ GÜÇLENİYOR

Tropikal meyve ve fidan üreticisi Mustafa Ezici de tropik ürünlerin ihracatta, Türkiye’nin elini güçlendireceğini söyledi. AB’nin yılda 650 bin ton mango ithal ettiğini belirten Ezici “132 bin tonu Brezilya’dan, 55 bin tonu Güneydoğu Asya’dan 19-35 günde geliyor. Türkiye’de üretilen mangolar 3-4 günde Avrupa’ya 3 saat uçuş mesafesinde 80 komşu ülkeye ulaşabilir. Dalında olgunlaşmış mango Avrupa’da kilosu 17 avrodan satılıyor. Biz 3 avrodan ihraç edebiliriz” bilgilerini paylaştı.

“35 MİLYAR DOLAR DEMEK”

Öte yandan yaşanan enerji sıkıntısının sorun açtığı bir diğer konu ise kışın konaklama sorunu. Kışı soğukta geçirmeye hazırlanan Avrupalılar sorunun çözümü için rotasını Türkiye’ye çevirdi. Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ferhan Ademhan, bu yıl 40 milyon turist sayısına ulaşılmasının beklenildiğini belirterek “Şu ana kadar 26 milyonu aştık. Bu da 35 milyar dolar gelir demektir. Bacasız sanayi demek işte budur” dedi.

İSTİHDAM ARTACAK

Kışın boş kalan otellerin dolacağını beklediklerini söyleyen Ademhan, ayrıca istihdamın da artacağını söyledi. Yazlık evlerin kiralarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Ademhan “Vatandaşımızın buraları ne ucuza ne de çok pahalıya vermemesi gerekiyor. Gelen insanlara dengeli bir şekilde, uygun bir artışla ev verilmesi gerekiyor. Gelenlerin ülkemizden memnun, huzurlu bir şekilde ayrılmaları bir dahaki gelişlerin artmasını sağlayacaktır ve gittikleri yerlerde daha fazla reklam yapacakları için geri dönüşte daha fazla talep olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...