Enkaz haline gelen şehirden geriye moloz dağları kaldı! Depremzedelere gelir kapısı çıktı
Kahramanmaraş depreminin en çok etkilediği illerden olan Hatay'da enkazın büyük çoğunluğunun kaldırılmasıyla farklı noktalarda devasa moloz dağları oluştu. Depremzedeler bu molozlardan demirleri ayrıştırarak ekmek parası kazanıyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en büyük yıkım Hatay’da meydana gelmişti. Asrın felaketiyle yerle bir olan şehirde en ağır yıkım Antakya'da yaşandı. 6 bin 369 yapı "yıkık" olarak kaydedilirken, acil yıkılması gereken 3 bin 734 bina olurken, ağır hasarlı olarak da 21 bin 830 yapı saptandı.
KAZANÇ KAPISI OLDU
Antakya’da enkazın büyük çoğunluğu kaldırıldı. Şehir merkezinde binalardan çıkan molozlarda ilçe dışında insan yaşantısından uzak farklı noktalarda toplanıyor. Dağ halini alan molozlar, bölge halkı içinde kazanç kapısı olmuş durumda. Para kazanmak için molozlarda bulunan demirleri ayrıştıran depremzede vatandaşlar, evlerinin enkazında kazanç aramanın hüznünü yaşıyor.
"DEPREMDEN ÖNCE BORCUM VARDI, ÇALIŞIP ONLARI ÖDÜYORUM"
Yaşananların üzücü olduğuna dikkat çeken Vedat Yitik, “Büyük bir deprem yaşadık. Deprem değildi adeta kıyameti yaşadık biz o gün. İşimiz, evimiz ve hiçbir şeyimiz kalmadı. Devletimiz bize yardımcı oluyor ama yetmiyor. Depremden önce borcum vardı, çalışıp onları ödüyorum. Ekmeğimizi sağ olsun veriyor devletimiz. Bunlar bizim evlerimizin molozları, Hatay’ın. Rabbim kimseye yaşatmasın, biz yaşadık. Çok üzücü bir durum, yaşayan bilir” dedi.
"MOLOZLARDAN EKMEĞİMİZİ ÇIKARIYORUZ"
Devlet tarafından her türlü imkanın sağlandığına dikkat çeken Tahir Yitik, “Anlatılacak bir şey değil, canımızın derdine düştük. Depremin ilk günleri çok zor durumdaydık. Yaşanacak bir şey değildi, kıyameti yaşadık. Evler yıkıldı, enkazda kaldık. Devletimiz sağ olsun, her türlü imkanı sağladı bize. Şuan molozlar dökülüyor, bizde ekmeğimizi çıkartmaya çalışıyoruz. Burası yıkılan evlerimizin molozları. Acılarım var, üzülüyorum” ifadelerini kullandı.