Tgrt Haber

Erdoğan, suikast girişimi davasına müdahil olmak istedi

09 Mart 2017 17:12
Erdoğan, suikast girişimi davasına müdahil olmak istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan suikast girişimi davasına müdahil olmak için başvuruda bulundu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe teşebbüsü  sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki  polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın  yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor.  Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan sanıklar, Sabah saatlerinde  yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde davanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi  Odası Konferans Salonu'na getirildi

Duruşmanın yapılacağı salon önünde ellerinde Erdoğan'ın fotoğrafı ve bayraklarla toplanan bir grup, cezaevi araçları ile getirilen tutuklu sanıklara 'idam ipi' ve yumurta fırlattı. Mahkeme çevresinde yaklaşık 300 kişi kişilik bir grup, ellerinde Türk bayrakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleri ile toplandı. Kalabalık, 'Vatan bölünmez, ezan susmaz', 'Ne olursa olsun dünya karşısında olsa bile arkanda koşmaktan vazgeçmeyeceğiz Başkan Recep Tayyip Erdoğan', 'İdam istiyoruz' yazılı pankartlar açtı. Kalabalık, cezaevi aracıyla getirilen tutuklu 44 sanık indirilirken, 'İdam isteiz' sloganı atıp, ellerindeki 'idam ipi' ve yumurtaları fırlattı. Kalabalık arasından bazı kişiler bariyerlerin üzerinden atlayarak sanıklara saldırmak istedi. Polis, müdahale ederek öfkeli gruba izin vermedi. 

Kalabalıktakiler, FETÖ terör örgütünün lideri Fethullah Gülen'in portresi ve idam ipiyle poz verdi. Ardından Gülen'in portresini parçalayıp, ayaklarıyla ezdi.  Bu arada tutuklular grup grup indirilerek duruşma salonuna alınırken, toplanan kalabalığın protestolarının artması üzerine kalan tutuklular, cezaevi aracıyla mahkeme salonunun altındaki garaja götürülüp, buradan içeri alındı.

GÜLEN İADE EDİLSİN KARARI

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda görülen 3'ü  firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın duruşmasında tüm sanıkların  savunma işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti, sanık avukatlarının  talepleri ve dava dosyasına gönderilen delilleri inceledi. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının  deposundan askeri hat üzerinde yapılan telefon görüşme kayıtlarının mahkemeye  gönderildiğini söyledi.   TC-Ata uçağının radar görüntülerinin yer aldığı CD'nin de mahkemeye  gönderildiğine işaret eden Baştoğ, soruşturma aşamasında yazılan yazıya istinaden  sanıkların kullandığı araçların plaka kayıtlarıyla ilgili dokümanların geldiğini  kaydetti.   Baştoğ, sanık askerlerden bazılarının daha önce görev yaptıkları 3. ve  4. Kara Havacılık Alay Komutanlıklarının depolarında bulunmayan ve olay sırasında  kullanıldığı değerlendirilen malzemelerin listesinin de ellerine ulaştığını  bildirdi.

SIM VE HAFIZA KARTLARINDA İNCELME TAMAMLANDI 

Ankara Kriminal Polis Laboratuvar Müdürlüğünce silahlar üzerinde  yapılan biyolojik inceleme raporu dosyasının gönderildiğini belirten Baştoğ, bazı  sanıkların telefonlarının SIM ve hafıza kartlarıyla ilgili yapılan incelemelerin  de tamamlandığını ifade etti.Mahkeme Başkanı Baştoğ, inceleme sonunda sanıklardan Haydar Murat  Özden ve Cenk Bahadır Avcı'nın SIM kart ile hafıza kartlarında "ByLock", "Eagle"  ve "Kakaotalk" gibi programlara rastlanmadığı ancak söz konusu kelimelerle ilgili  kalıntı izinin görüldüğünü belirtti. 

Adresi belli olması nedeniyle davanın bir numaralı sanığı Fetullah  Gülen'in ABD'den iade edilmesine ilişkin Adalet Bakanlığınca yazı gönderilmesi  talebinde bulunulduğunu ifade eden Baştoğ, ayrıca firari sanıklar Burkay Karatepe  ve Özcan Karacan'ın yakalanması için kırmızı bülten çıkartıldığını söyledi.

BİLGİSAYAR İSTEDİLER...

Mahkeme dosyalarının binlerce sayfaya ulaştığını ve bu nedenle  sanıklara bunların ulaşması konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken  Mahkeme Başkanı Baştoğ, sadece telefon HTS kayıtlarının dahi 100 bin sayfadan  fazla olduğunu vurguladı. Bunun üzerine sanıklar, cezaevinde kullanabilmeleri için bilgisayar  talebinde bulundu.

TÜM SANIKLAR DİNLENDİ

FETÖ elebaşı Gülen'in bir numaralı sanık olduğu duruşmada bugüne kadar  eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, eski Tuğgeneral Ünsal Coşkun, eski  Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Binbaşı Şükrü Seymen, eski Binbaşı Taner Berber  ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan eski Astsubay  Zekeriya Kuzu, eski Özel Kuvvetler Tim Komutanı Yüzbaşı İsmail Yiğit, helikopter  pilotları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı'nın da  arasında bulunduğu tutuklu sanıkların tamamı dinlendi. 

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi  sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2  polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  avukatları, müvekkilleri adına müdahillik talebinde bulundu. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNDU 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının konferans salonunda devam eden  duruşmanın öğleden sonraki oturumunda mahkeme heyeti, delillerin toplanmasına  devam edildiğini, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarını daha sonra  yapmaları gerektiğini belirtti.  Duruşmada söz alan  Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı  Halit Çokan, suçtan etkilenen müvekkillerinin kamu davasına katılmasına karar  verilmesini talep etti. Çokan, "Sayın Cumhurbaşkanı, doğrudan doğruya zarar görmüştür. Sadece  şahsı adına değil, devletin başı olduğu için bu suç devlete karşı da işlenen bir  suçtur. Bu nedenle devletin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına davaya  müdahil olmak istemektedir. Milletimiz ve Türk demokrasisi adına bu davaya  müdahil olma talebi vardır. Şahsı hedef alındığı için kişisel olarak da davaya  müdahil olmak istemektedir" diye konuştu.

DARBECİ GENERAL:TUTUKLU YARGILANMAK İSTİYORUM

Cumhurbaşkanına suikast girişimi davasında ara savunmasını ilk yapan yargılanan suikast timi lideri Darbeci general Gökhan Şahin Sönmezateş oldu. Sönmezateş, duruşma salonuna getirilirken güvenlik endişe yaşadıklarını söyleyerek, “Kimsenin bize gül atmasını, kırmızı halı sermesini ve sevmesini beklemiyoruz. Yaşanan olaylar artık şiddet ve hakarete ulaştı. Ben ne dediğimi biliyorum ve suçumu kabul ediyorum. Ama FETÖ’cü değilim. Bana burada ‘FETÖ’cü olduğunu kabul et bir saat sonra serbest bırakalım deseler’ 90 bin yıl yatarım yine de FETÖ’cü vatan hainliğini kabul etmem. Bütün belgeler devletin elinde. Vakti gelince somut deliller ile adalet önünde hesaplaşacağız. Biz duruşma salonuna getirilirken Kubilay’ı şehit eden, Reina’da insanları katleden zihniyet ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun bir sonraki aşaması silahla vuracaklar, vuran kişiye meczup ilan edecekler. Hepsi esrar çekmiş gibi. Tekbir ile küfür aynı ağızda. Kimseden korkum yok. Fakat olan bizi korumaya çalışan bu gencecik asker ve polislere olacak. Canımdan korkmuyorum, onlardan endişeliyim” dedi.
Tutuklu yargılanmak istediğini belirten Gökhan Şahin Sönmezateş, “Serbest bırakılma gibi bir talebim yok. Suçumu kabul ediyorum. Delilleri bekliyorum. Tutuklu yargılanmak istiyorum” dedi.

SAVCI: TUTUKLU KALSINLAR 

Sanıkların savunmaları öncesi Cumhuriyet Savcısı dava ile ilgili mütalaasını verdi. Savcılık makamı Muğla Valisi Amir Çiçek ve İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Özfidan’ın tanık olarak dinlenmesini, sanıkların somut deliller göz önünde olması sebebiyle, serbest kalma hallerinde yoğun bir kaçma şüphesi olduğu, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
yunaklı 9 Mart 2017 17:27

sönmezateş hala erkeklik yapıyor. bunları ikinci mahkemede ağırlaştırılmış müebbet verilmezse böyle sulandırmaya devam ederler.

Sonraki Haber Yükleniyor...