Ertuğrul Gazi hizmete girdi
Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi Ertuğrul Gazi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete alındı
Türk bayrağına sahip ilk yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesi olma özelliğine sahip gemi 28 milyon gaz basabilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Ertuğrul Gazi'nin özellikleriyle ilgili bilgi verdi.
YILLIK TÜKETİMİN YÜZDE 20’Sİ
Geminin 170 bin metreküp sıvı doğal gaz depolama özelliği bulunuyor. Gazlaştırma başladığında 110 metreküpe denk geliyor. Yılda yaklaşık 7 milyar küp doğal gazı gazlaştırma kabiliyet ve kapasitesine sahip Ertuğrul Gazi’nin gaz verme kapasitesi 28 milyon metreküp. Sadece Ertuğrul Gazi tüm Akdeniz Bölgesi'nin kışın üç aylık doğal gazını tek başına yetiştirebilecek, besleyebilecek bir imkana sahip. Halihazırda 4,5 milyar metreküp kapasiteye sahip yer altı doğal gaz depolama tesislerinin genişletme çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Dönmez, "Kapasite genişletme çalışmalarını da 2023 yılında tamamladığımızda depolama kapasitemiz 11 milyar metreküpe ulaşacak. Bu da ülke toplam yıllık tüketiminin yaklaşık neredeyse yüzde 20'lik kısmını yer altında depoluyoruz demektir" İfadelerini kullandı.
ŞEBEKENİN ULAŞAMADIĞI YERLERE ULAŞILIYOR
Gemide 35, iskele ve ölçüm istasyonunda da 35 olmak üzere 70 personelle bu hizmeti sürdürecek. Geminin emsallerinden farklı yönlerini de ‘banker hizmeti’ diye anılan kara ya da deniz tankerlerine sıvı doğal gazı ikmal eden, boşaltabilen bir sisteme sahip. Bu gemi gazlaştırmadan sıvı fazında da kara tankerlerine ya da denizdeki bir başka gemiye aktarma imkanına sahip. Doğal gaz ana iletim hatlarının, şebekenin ulaşamadığı bölgelere kara tankerleri vasıtasıyla taşıma yöntemiyle doğal gaz verilebilecek. Akdeniz ve Güneydoğu'da böyle bir kaynak giriş noktasının olması, bu bölgelerde doğal gazı boru hattıyla ulaşılamayan yerlere imkan sağlanmış olacak.