Erzurum'da 5 emniyet mensubu serbest
Erzurum'da 'yasa dışı dinleme' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen bir eski şube müdürü ile 3 emniyet amiri ve 1 başkomiser, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan eski Erzurum İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal, "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlamalarıyla 3,5 saat savcılıkça sorgulandı.
Ardından tutuklama talebiyle 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen eski Erzurum İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç, Aslan Kartal, adliyede yaklaşık 18 saat süren sorgularının ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Kararın açıklanmasıyla büyük mutluluk yaşayan şüpheliler, sevinçlerini Erzurum Adliyesi önünde kendilerini bekleyen yakınlarıyla paylaştı.
Şüphelilerin açıklamaları
Eski Erzurum İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak, yaptığı açıklamada, adaletin yerini bulmasından dolayı mutlu olduğunu, meslektaşlarının hepsinin birer aslan olduğunu belirterek, "Vatan sağolsun diyorum. Benim meslektaşlarımın hepsi birer aslandır. Aslanlar, köpeklere asla biat etmezler" dedi.
Emniyet amiri Serkan Doğan da tamamen boş ve içinde delil olmayan bir dosyayla tutuklanmaya sevk edildiklerini, mahkemenin de bunu görerek kendilerini serbest bıraktığını ifade etti.
Emniyet amiri Soysal Aktürk, 12 yıllık meslek hayatında en ufak bir kanunsuz iş ve işlemde bulunmadığını dile getirdi. Aktürk, "Kanunun bize vermiş olduğu yetki ve sorumluluk çerçevesinde, yapmış olduğumuz istihbari faaliyet kapsamında gözaltına alındık. Kısacası kanunun bize 'yap' dediğini yaptığımız için gözaltına alınmış olduk. Bize yapılan isnatların hiçbir maddi delili yoktur. Yargıya olan güvenimiz de tamdır" diye konuştu.
Gözaltına alındığı sırada eşi ile arasında geçen diyaloğu anlatan emniyet amiri Yücel Bilgiç, bir şey yapmadıkları için kendilerini vicdanlarında çok rahat sorguladıklarını ve kanunsuz hiçbir işlem yapmadıklarını anlatarak, "Kul sıkışmayınca Hızır yetişmiyormuş. Kimse umudunu kaybetmesin bu ülkede. Hak eninde sonunda adaletini tecelli ettirecektir" dedi.
Başkomiser Aslan Kartal ise 22 kişilik bir soruşturma dosyasında sadece 5 kişi hakkında gözaltı işlemi yapıldığını, bunun da kendilerine görevdeyken tebliğ edildiği vurguladı.
Avukat açıklaması
Avukat Hakan Dişkeser, müvekkillerinin somut bir bilgi belge ve delil olmadığı için serbest bırakıldığını, adaletin tecelli etmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Hakimin, somut delillerin olmaması, isnat edilen birçok suçlamanın da "katalog suçlar", CMK 100 kapsamında olmadığını değerlendirdiğine dikkatİ çeken Dişkeser, şunları kaydetti:
"Burada her hangi bir adli kontrol kararı verilmemesi de önemli. Dosyadaki isnadı edilen suçların tamamen boş olduğunun bir göstergesidir. O açıdan bizim için önemliydi bu. Hakim, savcının iddia ettiği şekilde dosyada bir delil olmadığına karar verdi. Soruşturma bizim açımızdan başladığı andan itibaren çökmüş bir dosyaydı zaten. Somut bir delilin olmadığı, tamamen soyut iddialardan, uydurma suçlardan oluşmuş bir dosyaydı. Mülkiye müfettişinin tevdi raporuyla beraber bizim için boş bir dosya. Ölü doğmuş bir dosya. Müvekkillerimiz aslanlar gibi buraya geldiler, yine bir aslan edasıyla çıkıyorlar. Bundan dolayı biz gururluyuz mutluyuz."