Kaymakamlık caminin altını kiralaya verdi! Esenyurt Belediye Başkanı Deniz Bozkurt tepki gösterdi: Neresinden tutsanız hukuksuz
Esenyurt Belediyesinin sorumluluğunda olan inşaatı bitmemiş Yıldız Camii, iddiaya göre Kaymakamlık tarafından kiraya verildi. Bunun üzerine Belediyeye bağlı zabıta ekipleri depoyu tahliye edilmek istendi. Zabıta ve polisin karşı karşıya geldiği olayda Kaymakamlık yapılan işlemin hukuki olduğunu iddia etti. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, TGRT Haber’de “Burayı aşevi olarak planlıyoruz. Caminin inşaatı tamamlanmadı. Şu an belediyenin mülküdür. Kaymakamlığın oluruyla yapılan işlem hukuksuzdur. Mühürledik ve suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Esenyurt'ta yapımı tamamlanmayan Yıldız Camii, Belediye ile Kaymakamlığı karşı karşıya getirdi. Yüzde 50’si ancak tamamlanan caminin alt kısmı Kaymakamlık ve İlçe Müftülüğü tarafından bir markete kiraya verildi. Durumun hukuksuz olduğunu, İlçe Müftülüğü ve Kaymakamlığın yetkisi dışında işlem yaptığını iddia eden Esenyurt Belediyesi ise tahliye işlemi başlattı. Tahliye işlemini başlatan zabıta ile market yetkililerinin ihbarı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri karşı karşıya geldi. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında olayın detaylarını ve yapılan işlemin hukuki boyutunu anlattı.
CAMİNİN ARAZİSİ DE BİNASI DA BELEDİYEYE AİT!
Cami arazisinin ve inşaatın sorumluluğunun Esenyurt Belediyesine ait olduğunu belirten Bozkurt, caminin alt katına sokakta kalanlara ve kimsesizlere yardım etmek için aşevi yapmayı planlandıklarını söyledi. Caminin arsasının kime ait olduğu ile caminin kim tarafından yönetildiğinin ayrı şeyler olduğunu belirten Bozkurt, “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var. Kararnamede şu deniliyor: Camilerin altındaki müştemilatlar cami yönetimine aittir. Ama burası müştemilat değil, ayrıca bitmemiş bir yapı. Şantiyenin içine izinsiz girmek bile suçtur ve ayrıca risktir. Bu kabul edilemez. Caminin daha yüzde 45’i bitmiş” dedi. Kaymakamlığın hukuksuz iş yaptığını belirten Bozkurt, “Burası Esenyurt Belediyesinin malı ve mülküdür. Esenyurt Belediyesi, bu mülk bittikten sonra Diyanete devredecektir. Ancak inşaat bitmeden ve yönetimi devredilmeden orada kimsenin hak iddia etmesi mümkün değil. Burası daha şantiye” dedi.
KAYMAKAM BEYİN TALİMATIYLA YAPILMIŞ
“Bize resmi olarak bildirilen bir belge yok” diyen Bozkurt, “Anladığımız kadarıyla Kaymakam beyin oluruyla vakfa tahsis ediliyor, vakıf da bir şirkete kiraya veriyor, bu şirkette bir markete kiraya veriyor. Aslında bir olayın ne kadar sorumsuzca yapıldığının bir göstergesi. Tüm bunlar yapılırken bize bilgi verilmedi” diye konuştu. Bozkurt, aşevi çalışmaları için gelen ekip tarafından olayın fark edildiğini belirterek “O sırada bir kişi geliyor ve işlem yapıyor. Ayrıca bize sormadan hafriyat alıyor. Bu gücü nereden alıyorlar. Buranın market olarak işletilmesi de mümkün değil. Ruhsat almadan nasıl işletecekler? Ruhsat verme yetkimizi elimizden mi aldı kanunlar? Bu devletin elindeki gücü kötüye kullanmaktır. Kanunla değil talimatlarla yürüyen bir işlem. Neresinden baksanız yanlış. Devletin devrettiği şey ibadettir. Arazisi, binası, bakımı, onarımı belediyeye aittir. Orayı mühürledik. Bize verilen bir bilgi ve belge yok. Defalarca talep etmemize rağmen bilgi ve belge verilmedi" dedi.
30 BİN TL’YE KİRALAMIŞLAR! SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Bozkurt, alanı depo olarak kullanan market sahibinin kendilerine 30 bin TL’ye burasının kiralandığını söylediğini belirtti. Zabıtanın polis ile aynı statüye sahip olduğunu belirten Bozkurt, “Polis ile zabıtayı karşı karşıya getirdiler. Asıl vahim olan budur. Mühürlemesem işgali onaylamış olurum, bu işgaldir. İlgili kişilere bugün burasının işgal edildiğine dair yazılar zabıta tarafından gönderilecek. Bu olayı kaymakamlığa, valiliğe, savcılığa bildirdik, işi yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kanun çerçevesinde mühürleme ve tahliye sürecinin işletiyoruz” dedi.