Ev alırken nelere dikkat etmeliyiz? Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez uyardı: Bu iki belge kritik
7.7’lik ve 7.6’lık depremde binlerce insan binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binaların içinde 5 yıllık, 4 yıllık hatta 1-2 yıllık binalar da vardı. Peki ev alırken nelere dikkat etmeliyiz? Evi satandan ne talep etmeliyiz? Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Tayfun Gücenmez, ev alırken iki noktaya dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde 35 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. 211 bin konut ise yıkıldı ya da hasar gördü. Yıkılan binaların içinde 5 yıllık, 4 yıllık hatta 1-2 yıllık binalar da vardı. Peki ev alırken nelere dikkat etmeliyiz? Evi satandan hangi belgeleri talep etmeliyiz? TGRT Haber’de Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Genel Başkanı Tayfun, evi depremde hasar görenlere ve evi hasar görenlere çarpıcı önerilerde bulundu.
EV ALIRKEN NE TALEP ETMELİYİZ?
Tayfun Gücenmez depreme ilişkin şu yorumlarda bulundu: “Deprem bölgesine gidip incelemelerde bulunduk. Deprem çok büyük, deprem yönetmeliğinin beklediğinden de büyük bir deprem ve hemen ardından ikinci bir depremin olması hasarı daha da büyüttü. Hatay, İslâhiye, Nurdağı ve Adıyaman’da zemin sıkıntıları vardı. Bir kısım binaların üstü sağlam olmasına rağmen devrildi. Bu binalarda zemin kötü.”
Yapı denetiminin 2001’de 11 ide, 2011 yılında tüm Türkiye genelinde başladığına dikkat çeken Gücenmez, “Yapı denetimi olan bina mı değil mi buna bakılmalı? Yapı kullanma izin belgesi kafidir, bunu sorsunlar. İmar barışına girip girmediğini sorunuz” dedi.
DEPREM BÖLGESİNDE BU EVLERE DİKKAT
“Deprem bölgesindeki hasar tespiti sonuçlarını vatandaşlar e-devletten öğrenebilir” diyen Gücenmez, vatandaşlara şunlara dikkat etmesi gerektiğini önerdi: “Az hasarlı ya da hasarsızlarda oturulabilir. Orta hasarlılarda 1 yıl içinde güçlendirme yapılmak zorundadır. Ağır hasarlılarda ise kesinlikle oturulmamalı hatta eşya dahi alınmamalı. En küçük artçıda yıkılabilir.”